Ερυθρός Σταυρός Καμπούλ: Βοηθά τα θύματα του πολέμου ενώ είναι αποφασισμένος να παραμείνει ανοιχτός

Ερυθρός Σταυρός Καμπούλ: «Μην ξεχνάτε το Αφγανιστάν» Ο επικεφαλής του κέντρου του Ερυθρού Σταυρού φοβάται τη χειμερινή οικονομική κρίση Η Έμιλι Κομπάνιο επιτέθηκε στον Μπάιντεν για «θετικά» σχόλια στους Ταλιμπάν Η ομάδα «Αριθμημένη» συζητά τα μηνύματα του Λευκού Οίκου σχετικά με τις συνέπειες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Καθώς χιλιάδες άνθρωποι διακινδύνευσαν τη ζωή τους προσπαθώντας να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν κατά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων τον περασμένο μήνα, ο Ιταλός φυσιοθεραπευτής Αλμπέρτο ​​Κάιρο, που εργαζόταν στην κλινική στην Καμπούλ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ένιωσε φρίκη. “Αυτό που μπορούσατε να δείτε γύρω από το αεροδρόμιο ήταν τόσο συγκλονιστικό”, είπε στο Fox News. «Δεν περίμενα ποτέ κάτι τέτοιο».

Ο Αλμπέρτο ​​Κάιρο ήρθε στην Καμπούλ το 1990, απεσταλμένος από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τη φροντίδα θυμάτων πολέμου, συχνά προμηθεύοντας προσθετικά μέλη για ακρωτηριασμένους τραυματίες από νάρκες. Δεν έφυγε ποτέ και αποφάσισε να μην κάνει πτήση εκκένωσης καθώς οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία. «Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού  ICRC υποτίθεται ότι λειτουργεί σε πολέμους», είπε. “Εάν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μείνουν, ποιος πρέπει να μείνει;” Μετά από 31 χρόνια στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο αποστολής του Ερυθρού Σταυρού, ο Ιταλός φυσιοθεραπευτής Αλμπέρτο ​​Κάιρο επέλεξε να παραμείνει από φόβο για τις γυναίκες συναδέλφους του.

Ο Κάιρο λέει ότι μεγάλο μέρος της Καμπούλ είναι ήσυχο, καθώς οι κάτοικοι περιμένουν σαφήνεια για το πώς θα είναι η ζωή υπό τους Ταλιμπάν. «Συνήθως, υπάρχουν πάντα παιδιά που παίζουν παντού», είπε. “Υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά στο Αφγανιστάν, που παίζουν – τώρα, πολύ λίγα από αυτά. Είναι σαν οι άνθρωποι της Καμπούλ να περιμένουν κάτι”. Παραμένει ασαφές εάν οι Ταλιμπάν θα επαναφέρουν το είδος των σκληρών, θεμελιωδών κανόνων που επέβαλαν την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία, πριν από την εισβολή των ΗΠΑ το 2001, ή, όπως έχει υπονοήσει η ισλαμιστική ομάδα, έχουν αμβλύνει τη στάση τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

“Για λίγο, είχα την αίσθηση ότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι Ταλιμπάν επέστρεψαν”, δήλωσε ο Κάιρο. «Τώρα, ξέρουν τέλεια ότι είναι εδώ … αλλά περιμένουν κανονισμούς». Στα 31 του χρόνια στο Αφγανιστάν, το δίκτυο ορθοπεδικών κέντρων του Κάιρο έχει διευρυνθεί και τώρα φροντίζει χιλιάδες ασθενείς με πλήθος παθήσεων, όπως πολιομυελίτιδα, τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και εγκεφαλική παράλυση. Η εντολή του στον Ερυθρό Σταυρό-να φροντίζει ανθρώπους ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή τις σχέσεις τους-μπορεί να φέρει εχθρούς πρόσωπο με πρόσωπο. Υπενθύμισε μια πρόσφατη σύνθεση ασθενών σε κέντρο αποκατάστασης με “δύο ή τρία” μέλη Ταλιμπάν “να κάθονται κοντά σε μουτζαχεντίν”.

“Στον ίδιο πάγκο καθόταν επίσης ένας παλιός κομμουνιστής, [και] δύο στρατιώτες – στρατιώτες που μέχρι πριν από λίγους μήνες πολεμούσαν τους Ταλιμπάν. Όλοι τους ήταν ανάπηροι, όλοι κάθονταν μαζί, μιλούσαν μεταξύ τους, συγκρίνοντας τις αναπηρίες τους ». «Ένας από τους Ταλιμπάν πρότεινε να κάνει μια selfie», είπε. “Ήταν πολύ αστείο και αυτό συμβαίνει κάθε μέρα. Η αναπηρία ισοπεδώνει τα πάντα.” Ο Κάιρο είπε ότι είχε διαβεβαιωθεί από τους Ταλιμπάν ότι το κέντρο του μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του: “Γνωρίζουν ότι είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, ότι μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε. Έτσι αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς”.

Ενώ οι γυναίκες ήταν σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες στο σπίτι κατά τη διάρκεια της τελευταίας διακυβέρνησης των Ταλιμπάν, οι γυναίκες επαγγελματίες υγείας είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν. «Στην αρχή, ίσως ήταν λίγο διστακτικές», είπε ο Κάιρο. “[Αλλά] τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τον τρόπο που δούλευαν πριν από τρεις εβδομάδες. Έτσι αισθάνονται αρκετά καλά”. “Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα πρόβλημα”, είπε ο Κάιρο. «Ελπίζουμε ότι θα μείνει έτσι». Ωστόσο, φοβάται μια επικείμενη οικονομική κρίση.

Έρχονται οι κρύοι χειμερινοί μήνες του Αφγανιστάν, και δισεκατομμύρια δολάρια σε αφγανικά περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει στο εξωτερικό από την ανάληψη των Ταλιμπάν. “Το μήνυμά μου είναι πολύ σαφές”, είπε ο Κάιρο. “Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε το Αφγανιστάν. Φοβάμαι ότι θα ξεχαστεί ξανά. Και τότε εμείς – εννοώ, βάζω τον εαυτό μου μαζί με τους Αφγανούς – θα μείνουμε να αντιμετωπίσουμε μια φοβερή οικονομική κατάσταση”. Κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να πιέσουν τους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι παρούσα», είπε, «για να έχει διάλογο με τους Ταλιμπάν και να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων, για να είναι σίγουρος ότι όλα αυτά τα είδη είναι εγγυημένα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here