Ο εξαφανισμένος διάδοχος του μπιν Λάντεν έστειλε μήνυμα για την 11η Σεπτεμβρίου – Όργιο φημών


Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι που φημολογείται ότι είναι νεκρός, εμφανίστηκε σε βίντεο για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος του περασμένου έτους, οργίασαν οι φήμες ότι ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα πέθανε μετά απο στρατιωτική επιδρομή. Πρόσφατα, αρκετά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι είναι ζωντανός και κρύβεται σε ασφαλές σπίτι των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο αρχηγός της τρομοκρατικής ομάδας φέρεται να εμφανίστηκε το Σάββατο σε βίντεο που κυκλοφόρησε ανήμερα της 20ης επετείου από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα SITE Intelligence Group, η οποία παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα ισλαμικών εξτρεμιστικών ομάδων.

Υπάρχουν φυσικά αμφιβολίες ότι τα πλάνα των 60 λεπτών είναι πρόσφατα, σημείωσε η διευθύντρια του SITE, Rita Katz, καθώς «δεν αναφέρει τη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και η αναφορά του στην «έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν» θα μπορούσε να έχει γίνει τον Φεβρουάριο του 2020 ,μετά τη Συμφωνία της Ντόχα.

Παρ ‘όλα αυτά, ο αλ-Ζαουάχρι μίλησε για τον «εξιουδαϊσμό της Ιερουσαλήμ» και αναφέρθηκε σε μια επίθεση σε ρωσική στρατιωτική βάση που πραγματοποίησε η ομάδα Hurras al-Deen που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στη Συρία τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, γεγονός που σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι δεν σκοτώθηκε πέρυσι.

Αξιόπιστη επιβεβαίωση για το θάνατο του αλ-Ζαουάχρι δεν έχει υπάρξει, ενώ πολλοί πιστεύυν οτι δεν έχει πεθάνει, ειναι όμως σοβαρά άρρωστος. Οι δεσμοί των Ταλιμπάν με την Αλ Κάιντα χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, όταν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και φέρεται να παρείχαν στήριξη σε μέλη της Αλ Κάιντα και τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δεσμοί αυτοί ενισχύθηκαν από τον κοινό αγώνα τους ενάντια σε ξένες δυνάμεις στο Αφγανιστάν και άλλα συμφέροντα.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη κατοικία του στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου του 2011. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ πήραν το σώμα του και το έριξαν στη θάλασσα. Έκτοτε παρέλαβε τη σκυτάλη ο Αιγύπτιος γιατρός Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, άλλοτε υπαρχηγός του Μπιν Λάντεν.

Για τον ίδιο τον Αλ-Ζαουάχρι έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά και αντικρουόμενα σενάρια μεταξύ τους. Τρία είναι τα επικρατέστερα: ενδέχεται να είναι σοβαρά άρρωστος, ακόμη και νεκρός, έχει διαφύγει στο Πακιστάν ή πιθανότητα βρίσκεται στο Αφγανιστάν, στα «ασφαλή χέρια» πλέον των Ταλιμπάν

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ