Μαρία Μοντεσσόρι: Τρόποι για να αποφεύγετε τους πρωινούς καβγάδες πριν το σχολείο


Μαρία Μοντεσσόρι: Είναι εφτά το πρωί και έχετε μπροστά σας μία ολόκληρη ώρα για να ετοιμαστείτε πριν φύγετε για το σχολείο και τη δουλειά. Πριν κάνετε παιδιά, μία ώρα ήταν υπεραρκετή για να ετοιμαστείτε, να πιείτε έναν καφέ και να ετοιμάσετε το πρωινό σας. Ούσα μαμά, όμως, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά! Ξαφνικά, η μία ώρα που σας φαίνεται αρκετή, όχι μόνο δεν φτάνει αλλά καταλήγετε να φεύγετε από το σπίτι με  νεύρα, φωνές και κλάματα. Συνήθως φτάνετε οριακά στην ώρα σας ενώ η διάθεσή σας είναι συχνά απαίσια!

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να διορθώσετε τα πράγματα. Ευτυχώς, η Μαρία Μοντεσσόρι με την υπέροχη μέθοδό της μας δίνει τα σωστά εργαλεία να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με αποτελεσματικότητα και επιτυχία!

Μη φοβάστε να συζητήσετε με το παιδί!

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και η καλύτερη αρχή που μπορείτε να κάνετε με ένα παιδί είναι να του μιλήσετε! Επιλέξτε μία στιγμή μέσα στην ημέρα κατά την οποία είστε ήρεμες όπως όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο ή όταν τρώτε παρέα, για να εξηγήσετε στο μικρό σας πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν ένταση ή καβγάδες το πρωί. Μιλήστε με ειλικρίνεια και αμεσότητα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα που μπορεί να καταλάβει.

Είναι σημαντικό να απαριθμήσετε όσα πρέπει να γίνουν πριν το σχολείο (π.χ. να βουρτσίσει τα δόντια του, να ντυθεί, να φορέσει μπουφάν και παπούτσια ή να ετοιμάσει την τσάντα του) και πως όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένους χρόνους. Έτσι, η μαμά δεν θα χρειάζεται να φωνάζει ενώ η μέρα θα ξεκινήσει με ηρεμία και πολλές αγκαλιές!

Φτιάξτε ένα λειτουργικό πρόγραμμα

Όλα αυτά που έχετε ήδη πει και εξηγήσει, κάντε τα μία όμορφη εικόνα. Γράψτε όλα όσα πρέπει να γίνονται κάθε πρωί και δίπλα ζωγραφίστε ή κολλήστε αντίστοιχες φωτογραφίες. Στολίστε το πρόγραμμα με αυτοκόλλητα, έντονα χρώματα ή παιδικούς ήρωες που αγαπά το παιδί. Έπειτα, κολλήστε το σε κάποιο σημείο του σπιτιού και ενθαρρύνετε το μικρό σας να βάζει ένα τσεκ δίπλα σε κάθε δραστηριότητα που εκπληρώνει.

Διασκεδάστε το!

Η λίστα δεν χρειάζεται να είναι αυστηρή ή καθαρά διεκπεραιωτική. Αντίθετα,  μπορείτε να βρείτε τρόπο ώστε να γίνει διασκεδαστική. Βγάλτε τα δικά σας στιχάκια, τραγουδήστε ή χορέψτε ενώ ετοιμάζεστε. Κάντε το πρωινό σας ευχάριστο και ξεκινήστε τη μέρα σας με γέλιο και καλή διάθεση. Έτσι, η πρωινή σας ρουτίνα δεν θα μοιάζει με αγγαρεία στο παιδί – θα συνεργάζεται και θα συμμετέχει, απολαμβάνοντάς το.

 Ενθαρρύνετε το παιδί να φτιάχνει μόνο του το κολατσιό του

Όσο κι αν αυτό ακούγεται ριψοκίνδυνο, θα δείτε πως τελικά βοηθάει. Δώστε του σαφής οδηγίες για το τι πρέπει να περιλαμβάνει (έναν τοστ, ένα φρούτο, ξηρούς καρπούς, κτλ) και αφήστε το να αναλάβει την ευθύνη του φαγητού του. Σταδιακά, το παιδί προσαρμόζεται στη νέα του αρμοδιότητα ενώ ενισχύεται η υπευθυνότητα και αυτονομία του. Έτσι, καταλαβαίνει τη σημαντικότητα της πρωινής ετοιμασίας και, αντί να παίζει περιμένοντας από εσάς να τα κάνετε όλα και τελικά να καθυστερείτε, συμμετέχει με χαρά στην όλη διαδικασία.

Μην του δίνετε πολλές επιλογές στα ρούχα

Μία επώδυνη και χρονοβόρα πρωινή διαδικασία είναι τα ρούχα. Έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις γονιών που τσακώνονται κάθε πρωί με τα βλαστάρια τους για το τι θα φορέσουν στο σχολείο. Κυρίως τα μικρότερα παιδιά, τα οποία κολλάνε με μπλούζες με τους αγαπημένους τους ήρωες ή με φουστάνια που τους αρέσουν, ενώ οι μαμάδες επιμένουν στην κλασική φόρμα. Μην μπαίνετε σε αυτή την διαδικασία… Επιλέξτε τα ρούχα τους αποβραδίς, δίνοντάς τους το πολύ δύο επιλογές. Έτσι, το παιδί θα επιλέξει κάτι που εγκρίνετε και το πρωί δεν θα χάσετε καθόλου χρόνο στην επιλογή ενδυμασίας.

Καλύτερα «συνέπειες» παρά φωνές!

Όταν δεν τηρείται  το πρόγραμμα , θέστε ένα «πρόστιμο». Ή μάλλον, μια φυσική συνέπεια που θα ακολουθεί την πράξη του παιδιού. Εάν, για παράδειγμα, δεν βάλει τα παπούτσια του στην ώρα του και αργήσετε στον παιδικό σταθμό, δεν χρειάζεται να βάλετε τις φωνές, ούτε και να επαναλαμβάνετε ξανά το ίδιο κήρυγμα. Ορίστε από την προηγούμενη, σαν γενικό κανόνα, πως κάθε φορά που καθυστερείτε, δεν θα τρώει γλυκό το απόγευμα – ή κάτι που ταιριάζει στο δικό σας πρόγραμμα. Έτσι, θα αποφύγετε τις πρωινές υστερίες, ενώ το μήνυμα που θέλετε να περάσετε είναι πιο ξεκάθαρο και άμεσο.

Εξασφαλίστε χρόνο μόνο οι δυο σας

Τις περισσότερες φορές, ο λόγος που τα παιδιά δεν υπακούν ή αντιδρούν σε ό,τι κι αν τους λέτε, είναι επειδή τους λείπετε. Ίσως δεν περνούν μαζί σας όσο ποιοτικό χρόνο θα ήθελαν και όλο αυτό τους δημιουργεί θλίψη, την οποία εκδηλώνουν με θυμό. Προσπαθήστε, λοιπόν, να περνάτε καθημερινό χρόνο μαζί τους – χρόνο όμορφο στον οποίον θα τους αφιερώνετε όλη σας την προσοχή και την ενέργεια! Συνδεθείτε μαζί τους και απολαύστε και οι δύο τη σχέση σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ