Άνοια και διαβήτης: Θανατηφόρα η συνύπαρξη τους


Ο κίνδυνος θανάτου από υπογλυκαιμία είναι σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των ηλικιωμένων που πάσχουν ταυτόχρονα από άνοια και διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 54ο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Βερολίνο.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Νόργουιτς στην Αγγλία, με επικεφαλής την Δρ Καθαρίνα Ματισεν, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 20.000 άτομα 65 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 1 ή 2 που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έως και πέντε χρόνια μετά το πρώτο υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

Όσοι είχαν διαβήτη και άνοια ταυτόχρονα είχαν 67% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μετά από σοβαρή υπογλυκαιμία, συγκριτικά με όσους είχαν μόνο διαβήτη.

«Η υπογλυκαιμία διαλανθάνει της προσοχής μας ως παράγοντας κινδύνου θανάτου των ηλικιωμένων με άνοια και διαβήτη. Αλλά πρόκειται για μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα ασθενών στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε ώστε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα υπογλυκαιμικά επεισόδια προλαμβάνοντας τα με συνεχή μέτρηση της γλυκόζης του αίματος», εξήγησε η Δρ Ματισεν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ