Πλεύρης: Δεν επανεξετάζεται από την κυβέρνηση το μέτρο της αναστολής για τους υγειονομικούς


Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα της αναστολής συμβάσεων των ανεμβολίαστων υγειονομικών. 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να οπισθοχωρήσει για το ζήτημα της αναστολής καθηκόντων όσων υγειονομικών αρνούνται να εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί για το αν θα εργάζονται ή όχι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ, στις ιδιωτικές κλινικές και στα ιδιωτικά τους ιατρεία», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας απέδωσε καθώς το ποσοστό εμβολιασμών στο προσωπικό του ΕΣΥ ανέρχεται πλέον στο 94% από περίπου 80-85% που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Ερωτηθείς από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, για την επανεξέταση του μέτρου της αναστολής, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι αρχικά «η κυβέρνηση νομοθέτησε πρόσφατα την δυνατότητα επιστροφής στο σύστημα με την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Πέραν αυτής δεν εξετάζεται άλλη δυνατότητα» για να προσθέσει «σεβόμαστε το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού και καλούμε όσους έχουν βγει σε αναστολή να κανουν τον εμβολιασμό όπως επιτάσσουν οι διεθνείς οδηγίες. Σε διαφορετική περίπτωση οι ίδιοι θα θέτουν τον εαυτό τους σε κατάσταση μη ικανότητας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Όπως έχει δικαίωμα ο ιατρός ογκολογικής κλινικής να μην εμβολιαστεί έτσι έχει δικαίωμα και ο ασθενής να δεχθεί τις υπηρεσίες εμβολιασμένου ιατρού».

Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι δημιουργούνται αρρυθμίες λόγω των αναστολών, εμφανίστηκε ωστόσο βέβαιος ότι η κατάσταση σύντομα θα ομαλοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προκηρύχθηκαν 534 θέσεις για μόνιμη κάλυψη ενώ θα τεθούν σε λειτουργία και τρίμηνες συμβάσεις. Παράλληλα, ανέφερε το υπουργείο θα «στηρίξει όποτε χρειαστεί τους υγειονομικούς (σ.σ. εμβολιασμένους) που αναγκάστηκαν να γυρίσουν από άδειες για να καλύψουν κενά ανεμβολίαστων συναδέλφων τους».

Τέλος, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται διπλάσια τεστ και τα αποτελέσματα δείχνουν εξομάλυνση της καμπύλης κρουσμάτων, ωστόσο υπογράμμισε πως το σύστημα είναι έτοιμο προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ξανθός αν και υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί «ηθική και δεοντολογική υποχρέωση» για τους υγειονομικούς διαφώνησε με την υποχρεωτικότητα.

«Είναι ηθική και δεοντολογική υποχρέωση ο εμβολιασμός για όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς» είπε αρχικά για να προσθέσει ωστόσο στην συνέχεια για το μέτρο της αναστολής των ανεμβολίαστων ιατρών «Είναι κοινωνική αγριότητα. Το να στερείτε την εργασία σε όσους με ευσυνείδητο τρόπο παρείχαν τις υπηρεσίες στους ασθενείς είναι επαχθές μη αναλογικό μέτρο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ