Μαρία Θεοδωρίδου: Προτεραιότητα και σε άλλες ομάδες πληθυσμού για τρίτη δόση, όπως υγειονομικούς


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (13/09) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων 12-17 ετών είναι καθημερινά θέμα συζήτησης και προσέθεσε πως με την ενεργό συμμετοχή των παιδιάτρων αναμένεται πως πολλά από τα ερωτήματα και τους προσβληματισμούς γονέων και παιδιών θα απαντηθούν από τα άτομα που οι ίδιοι γνωρίζουν και εμπιστεύονται.

Για τα εμβόλια σε μικρότερες ηλικίες: 6 μηνών ως 5 ετών και 5-11 ετών

Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένο για την ηλικία δοσολογικό σχήμα, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως: φαίνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές, όπως το FDA, μετά την αίτητηση των εταιρειών μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση της χορήγησής τους με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης στους επόμενους μήνες.

Εν αναμονή της χόρηγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους, δεν θα πρέπει να χάνεται ούτε μία μέρα και οι οι εμβολισμοί θα πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται.

Εμβόλιο κατά της COVID-19 και Αλλεργικές αντιδράσεις

Όπως είπε η καθηγήτρια, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA και διεξήχθει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ. Στη μελέτη συμμετείχαν 8012 άτομα με ιστορικό αλλεργίας (Δεκέμβριος ’20 – Φεβρουάριος ’21), 429 εκ των οποίων βάσει αλγόριθμου που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες είχαν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 98% των ατομών δεν είχε καμμία αλλεργική αντίδραση, το 1% είχε μια ήπια αντίδραση και το 0,7% μια αναφυλακτικού τύπου αντίδραση άμεσα αντιμετωπίσιμη, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι η συχνότητα αλλεργικής αντίδρασης -ειδικότερα για το εμβόλιο της Pfizer- είναι 4,7 περιπτώσεις στο εκατομμύριο, γεγονός που δεικνύει ότι υπάρχει μια υπερεκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια.

Όσον αφορά την γ’ δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τον εμβολιασμό των ανοσοκατασταλμένων ατόμων, των ανθρώπων σε οίκους ευγηρίας και των άνω των 60  ετών. Αναφορικά με τους ανοσοκαταστελμένους η τρίτη δόση μπορεί να γίνει και 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη, ενώ για τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού 6 ως και 8 μήνες μετά τη β’ δόση.

Προτεραιότητα και σε άλλες ομάδες πληθυσμού για τρίτη δόση, όπως υγειονομικούς

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου και άλλες ομάδες πληθυσμού μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση λόγω έκθεσης στη λοίμωξη, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί. Όπως εξήγησε παρατηρήθηκε βαθμιαία μείωση της κυτταρικής ανοσίας και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ειδικά με την εμφάνιση της δέλτα. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο βάσει μελέτης – “Επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας” – οι λοιμώξεις σε υγειονομικούς αυξήθηκαν κατακόρυφα. Από τους 227 επαγγελματίες υγείας, οι 130 βρέθηκαν θετικοί σε μοριακό έλεγχο. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 57,3 % των εργαζομένων.

Αυτό δείχνει ότι από το 90% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έπεσε στο 65 % ως προς τη νόσηση.

Ο εμβολιασμός τους είναι καθοριστικός για τον έλεχγο της μετάδοσης στο επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον, ενώ μια πιθανή απομάκρυνσή από τους χώρους υγείας εξαιτίας νόσησης θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στο ΕΣΥ.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ