Ανατροπή με την ΚΥΑ για τους κλειστούς χώρους – Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους ανήλικους


Αναμένεται νέα ΚΥΑ αναφορικά με την είσοδο των ανεμβολίαστων ανηλίκων στους κλειστούς χώρους της εστίασης.

Το αργότερο μέχρι το πρωί της Τρίτης θα λυθεί η ασάφεια που προέκυψε σχετικά με το αρχικό ΦΕΚ για τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και την είσοδο στον εσωτερικό χώρο εστιάσης των ανηλικών 12 έως 17 ετών.

Σύμφωνα με το αρχικό ΦΕΚ, προβλεπόταν ότι τα παιδιά άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από κορονοϊό δεν θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης, κάτι που ισχύει για τους ενήλικους.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε στο περιθώριο της σημερινής ενημέρωσης ότι «είναι λάθος» και πως «τα παιδιά μπορούν να μπαίνουν με τους γονείς τους στα εστιατόρια» εφόσον κάνουν rapid ή self test (ανάλογα με την ηλικία τους), ενώ επεσήμανε ότι «δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε αυτές τις ηλικίες».

Σημειώνεται μέτρο αφορά εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια μεταξύ άλλων, όπου ενήλικοι ανήλικοι από 12 ετών και άνω πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες.

Στις επιχειρήσεις εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο και θα ισχύουν αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και καταστήματα εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών.

Αναφορικά με τους ανήλικους 5-11 ετών, για την είσοδό τους σε αυτές τις επιχειρήσεις μπορούν να προσκομίζουν δήλωση self test τελευταίου 24ώρου, από γονέα ή κηδεμόνα, του οποίου η φυσική παρουσία δεν απαιτείται.

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου για τα νέα μέτρα

«Η πανδημία έχει, πλέον, εξελιχθεί σε μια πανδημία των ανεμβολίαστων, καθώς 9 στους 10 που νοσούν βαριά έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο έως τώρα. Το αυτονόητο καθήκον του κράτους να προστατεύσει την υγεία αυτών των πολιτών από τους κινδύνους της πανδημίας παραμένει ανυποχώρητο και ανυπόκριτο, όπως συμβαίνει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Από αύριο Δευτέρα, 13/9, τίθενται, λοιπόν, σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα της υγείας των ανεμβολίαστων πολιτών.

Όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικά τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία και φαρμακεία έναντι 10 ευρώ, προκειμένου να προστατεύουν εγκαίρως -σε περίπτωση που νοσήσουν- τόσο τη δική τους όσο και την υγεία των γύρω τους. Εναλλακτικά μπορούν να κάνουν το εμβόλιο που είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και δωρεάν.

Στις καρτέλες έχουν συγκεντρωθεί και κωδικοποιηθεί όλοι οι νέοι κανόνες ώστε να διευκολυνθεί η συμμόρφωση σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης. 6,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει έως τώρα αυτή την επιλογή. Μπορούμε και πρέπει να πάμε ψηλότερα. Διότι πέρα από την ασφάλεια και τη θωράκιση της υγείας μας, χάρη στο εμβόλιο κερδίσαμε κάτι πολύ σημαντικό: την ελευθερία μας από όλους αυτούς τους κανόνες που επί τόσους μήνες έθεταν σοβαρούς περιορισμούς στις ζωές μας.»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ