Πρόωρη εξόφληση δανείων δρομολογεί η Ελλάδα – Η έκδοση «πράσινων» ομολόγων


Η Ελλάδα στρώνει το έδαφος για την πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο του 2010 και την περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.

Το σήμα εστάλη επίσημα από τον ίδιον τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και σύμφωνα με πληροφορίες οι εν λόγω κινήσεις ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κίνηση αυτή πρόκειται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το προφίλ χρηματοδότησης του Δημοσίου ενώ και οι ελληνικές εκδόσεις ομολόγων – με τα τρέχοντα πολύ χαμηλά επιτόκια – ρίχνουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο με τη φθηνή ρευστότητα που αντλεί από τις αγορές – αν και έχει ολοκληρώσει το ετήσιο εκδοτικό πρόγραμμα – έχει βάλει, εδώ και μήνες, δυνατά στο τραπέζι το σχέδιο να καλύψει παρελθούσες λήξεις ομολόγων, είτε και να ανανεώσει με χαμηλότερο κόστος παλιές εκδόσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και τη δεύτερη πληρωμή από τη σημερινή κυβέρνηση, προεξοφλώντας 6 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ.

Πέραν από το οικονομικό όφελος (περίπου 50 εκατ. ευρώ), η τωρινή αποπληρωμή αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό για τις αγορές ενόψει και των προσεχών αξιολογήσεων του χρέους από τους διεθνείς οίκους, ενόσω η χώρα αναζητά την επιστροφή της στην «επενδυτική βαθμίδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση «μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων» που υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ. Από τις βασικές πολιτικές είναι η έκδοση των «πράσινων» ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο 2022, εάν και εφόσον βρεθούν ανάλογα έργα προς χρηματοδότηση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ