ΗΠΑ Κουνούπια: Πολλαπλές πολιτείες προειδοποιούν για τον κίνδυνο του ιού του Δυτικού Νείλου εν μέσω περιόδου αιχμής


ΗΠΑ Κουνούπια: Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι η κύρια αιτία ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια στις ΗΠΑ Τουλάχιστον οκτώ κρατικά υγειονομικά τμήματα προειδοποίησαν τους κατοίκους για τον κίνδυνο του ιού του Δυτικού Νείλου την περασμένη εβδομάδα εν μέσω μιας εποχικής κορύφωσης και κρουσμάτων που αναφέρθηκαν σε ανθρώπους και ζώα, σε μια σπάνια περίπτωση που οδήγησε σε θάνατο. Οι κρατικοί αξιωματούχοι υγείας από το Κονέκτικατ, το Αϊντάχο, τη Μασαχουσέτη, τη Γιούτα, τη Βόρεια Ντακότα, τη Λουιζιάνα, το Ντελάγουερ και το Νιού Χάμσαϊρ εξέδωσαν προληπτικές οδηγίες σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, την κύρια αιτία της νόσου που μεταδίδεται από τα κουνούπια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο ιός συχνά εξαπλώνεται μέσω του τσιμπήματος ενός μολυσμένου κουνουπιού, με περιπτώσεις που εμφανίζονται συνήθως από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο. Δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια για τον ιό του Δυτικού Νείλου και αξιωματούχοι λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μόλυνση είναι η πρόληψη των τσιμπημάτων κουνουπιών. Ο Δρ Φίλιπ Αρμστρονγκ, ιατρός εντομολόγος στο Γεωργικό Πειραματικό Σταθμό του Κονέκτικατ, ανέφερε μια αύξηση των μολυσμένων κουνουπιών στα τέλη της σεζόν, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό του Δυτικού Νείλου θα συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα τελειώσει η δραστηριότητα των κουνουπιών.

Η πολιτεία ανέφερε ότι ένας τρίτος κάτοικος, ηλικίας 50-59 ετών στο Χάρτφορντ, είχε προσβληθεί από τον ιό. Ο κάτοικος αναρρώνει μετά από εγκεφαλίτιδα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τουλάχιστον οκτώ κρατικά υγειονομικά τμήματα προειδοποίησαν τους κατοίκους για τον κίνδυνο του ιού του Δυτικού Νείλου την περασμένη εβδομάδα εν μέσω μιας εποχικής κορύφωσης και κρουσμάτων που αναφέρθηκαν σε ανθρώπους και ζώα, σε μια σπάνια περίπτωση που οδήγησε σε θάνατο.

Εν τω μεταξύ, το Αϊντάχο εντόπισε τη δραστηριότητα του ιού του Δυτικού Νείλου σε νέες περιοχές αυτή τη σεζόν, και από την 1η Σεπτεμβρίου σημείωσε έξι ανθρώπινες μολύνσεις που αφορούσαν όλες σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου. Πέρυσι, είχε αναφερθεί μία μόλυνση από άνθρωπο στο ίδιο χρονικό διάστημα. “Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τα κουνούπια να μεταδώσουν τον ιό τώρα έως ότου ο παγετός εξοντώσει τους πληθυσμούς των κουνουπιών”, δήλωσε ο Δρ Leslie Tengelsen, κτηνίατρος του δημόσιου τομέα υγείας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, σε δήλωση.

“Οι κάτοικοι του Αϊντάχο πρέπει να υποθέσουν ότι το WNV αποτελεί κίνδυνο οποτεδήποτε και οπουδήποτε είναι ενεργά τα κουνούπια.” Τα συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, ναυτία, πρησμένους λεμφαδένες και δερματικό εξάνθημα, αν και η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια, ιδιαίτερα σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, σοβαρό πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση και θάνατο, σημειώνουν οι αξιωματούχοι. Αξιωματούχοι της Μασαχουσέτης ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα ζώων του έτους και τέσσερις περιπτώσεις ανθρώπων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το κράτος αύξησε επίσης το επίπεδο κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου από μέτριο σε υψηλό σε 27 κοινότητες λόγω βροχοπτώσεων, καιρικών συνθηκών κατάλληλων για δραστηριότητα κουνουπιών, λοιμώξεων ανθρώπων και ζώων και περισσότερων κουνουπιών που φέρουν τον ιό. «Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο πιθανότατα θα δούμε ανθρώπους να μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εν ενεργεία Επίτροπος Δημόσιας Υγείας Μάργκερτ Κουκ.

“Ενώ συμβουλεύουμε όλους να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν τα τσιμπήματα κουνουπιών, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε άνω των 50 ετών ή έχετε μια κατάσταση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι καθώς οι θερμοκρασίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας γίνονται πιο κρύες, η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι περίπου το σούρουπο και η αυγή μπορεί να είναι πιο έντονη ».

Επιπλέον, η Γιούτα ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων παγίδευσης κουνουπιών θετικών για τον ιό στο ιστορικό επιτήρησης της πολιτείας και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Βόρειας Ντακότα στις 10 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο της πολιτείας που σχετίζεται με τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2021 σε έναν κάτοικο άνω των 60 ετών στα νοτιοδυτικά της Βόρειας Ντακότα. Επιπλέον, το Delaware ανέφερε πρόσφατα ότι ένας 69χρονος άνδρας στην κομητεία του Κεντ μολύνθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου, το πρώτο τέτοιο περιστατικό από το 2018.

Μετά τον τυφώνα Ίντα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Λουιζιάνα δήλωσαν ότι η πολιτεία αναμένει έντονη δραστηριότητα κουνουπιών και λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των τόπων αναπαραγωγής και τη μείωση της εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν επτά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου το 2021. Σύμφωνα με τον Δρ Benjamin Chan, επιδημιολόγο του New Hampshire: “Μέχρι να υπάρξει παγετός σε όλη την πολιτεία για την εξόντωση των κουνουπιών, παραμένει σημαντικό για όλους να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ