Σε χαμηλά τριών εβδομάδων υποχωρεί το ελληνικό spread

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Αυγούστου κινείται το ελληνικό spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς.

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,772%, η απόδοση του 15ετούς ομολόγου στο 0,872% και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου στο -0,025%.

Θετικό αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων έχει η ανακοίνωση της κυβέρνησης πως προτίθεται να προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο του 2010 (2,7 δισ. ευρώ ετησίως) και την περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ (1,9 δισ. ευρώ).

Το σήμα εστάλη επίσημα από τον ίδιον τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και σύμφωνα με πληροφορίες οι εν λόγω κινήσεις ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κίνηση αυτή πρόκειται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το προφίλ χρηματοδότησης του Δημοσίου ενώ και οι ελληνικές εκδόσεις ομολόγων – με τα τρέχοντα πολύ χαμηλά επιτόκια – ρίχνουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού. Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο με τη φθηνή ρευστότητα που αντλεί από τις αγορές – αν και έχει ολοκληρώσει το ετήσιο εκδοτικό πρόγραμμα – έχει βάλει, εδώ και μήνες, δυνατά στο τραπέζι το σχέδιο να καλύψει παρελθούσες λήξεις ομολόγων, είτε και να ανανεώσει με χαμηλότερο κόστος παλιές εκδόσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και τη δεύτερη πληρωμή από τη σημερινή κυβέρνηση, προεξοφλώντας 6 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ.

Πέραν από το οικονομικό όφελος (περίπου 50 εκατ. ευρώ), η τωρινή αποπληρωμή αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό για τις αγορές ενόψει και των προσεχών αξιολογήσεων του χρέους από τους διεθνείς οίκους, ενόσω η χώρα αναζητά την επιστροφή της στην «επενδυτική βαθμίδα».

Ο ΟΔΔΗΧ αρχές Σεπτεμβρίου προχώρησε στην επανέκδοση ομολόγου λήξης το 2026 και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου όπου και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Ηταν η πέμπτη έξοδος για φέτος (σύνολο 14 δισ.) και το τέλος του έτους δεν αποκλείεται νέα έκδοση.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here