Ηνωμένο Βασίλειο: Συνιστά ενισχυτικές λήψεις έναντι covid-19 σε άτομα άνω των 50 και σε άλλα ευάλωτα άτομα

Ηνωμένο Βασίλειο: Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων είπε ότι τα ενισχυτικά ήταν απαραίτητα για να προστατευτούν από τη μείωση της ανοσίας αυτόν το χειμώνα. ΛΟΝΔΙΝΟ – Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προσφέρει μια τρίτη δόση εμβολίου covid-19 σε όλους άνω των 50 ετών και σε άλλα ευάλωτα άτομα, αφού μια ειδική ομάδα είπε ότι τα ενισχυτικά ήταν απαραίτητα για την προστασία από τη μείωση της ανοσίας αυτόν τον χειμώνα. Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid είπε στους νομοθέτες ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη σύσταση της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης και ότι θα ξεκινήσει να προσφέρει ενισχυτικές λήψεις την επόμενη εβδομάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τα πλούσια κράτη να καθυστερήσουν τις αναμνηστικές λήψεις έως ότου κάθε χώρα εμβολιάσει τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της.

“Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης JCVI συμβουλεύει να δοθεί μια ενισχυτική δόση σε πιο ευάλωτους, για να μεγιστοποιηθεί η ατομική προστασία πριν από έναν απρόβλεπτο χειμώνα”, δήλωσε ο καθηγητής Wei Shen Lim, πρόεδρος της επιτροπής, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης. “Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα θα να είναι επιλέξιμοι για το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης και τους συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να λάβουν επίσης αυτήν την προσφορά ».

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης  JCVI είπε ότι χρειάζονται ενισχυτικές λήψεις για να διασφαλιστεί ότι τα ευάλωτα άτομα προστατεύονται από την covid-19, επειδή μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοσία που αποδίδεται από τα εμβόλια εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Η επιτροπή συνέστησε σε όλους τους άνω των 50 ετών, καθώς και στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σε άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας και σε εκείνους που ζουν με άτομα με ανοσοκαταστολή να κάνουν εμβολιασμό τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης εμβολίου.

Η κίνηση έρχεται παρά την έκκληση του ΠΟΥ να καθυστερήσουν οι αναμνηστικές δόσεις εν μέσω παγκόσμιων ελλείψεων εμβολίου. Ο οργανισμός ανέφερε ότι η covid-19 θα συνεχίσει να απειλεί ανθρώπους παντού έως ότου όλες οι χώρες εμβολιάσουν αρκετά άτομα για να αποτρέψουν δυνητικά επικίνδυνες νέες παραλλαγές. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus επανέλαβε το κάλεσμα την περασμένη εβδομάδα, αφού μια προηγούμενη έκκληση αγνοήθηκε ευρέως. “Δεν θα μείνω σιωπηλός όταν οι εταιρείες και οι χώρες που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά εμβολίων πιστεύουν ότι οι φτωχοί του κόσμου πρέπει να ικανοποιηθούν με τα υπολείμματα”, είπε στις 8 Σεπτεμβρίου.

“Επειδή οι κατασκευαστές έδωσαν προτεραιότητα ή υποχρεώθηκαν νομικά να εκπληρώσουν διμερείς συμφωνίες με πλούσιες χώρες Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος που είναι πρόθυμες να πληρώσουν το υψηλότερο δολάριο στερούνται τα εργαλεία προστασίας των ανθρώπων τους ». Ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αγγλίας, Τζόναθαν Βαν Ταμ, δήλωσε ότι τουλάχιστον εννέα χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα ενίσχυσης και άλλες 18 εξετάζουν το ενδεχόμενο να το κάνουν. Το Ισραήλ παρέχει ήδη αναμνηστικές δόσεις σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων που έχουν λάβει ένα πλήρες σχήμα δύο δόσεων. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνεχίζουν να αξιολογούν την επιστήμη και τη χρησιμότητα των ενισχυτών. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ επιμένουν ότι η επιστημονική αιτιολόγηση των ενισχυτών παραμένει ασαφής.

Ο Van Tam είπε ότι η επιτροπή έλαβε υπόψη τις εκκλήσεις για κοινή χρήση του εμβολίου, αλλά η κύρια ευθύνη της επιτροπής ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Φυσικά ως άνθρωποι της δημόσιας υγείας έχουμε πολύ ισχυρή άποψη ότι είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να έχει πρόσβαση στα εμβόλια και ότι μέχρι να έχουν πρόσβαση όλοι σε αυτά κανένας από εμάς δεν είναι απόλυτα ασφαλής. Το καταλαβαίνουμε”, δήλωσε ο Van Tam στην ενημέρωση. “Με την ίδια λογική, η δουλειά που μας δόθηκε είναι να καθορίσουμε τι είναι καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό έχει κάνει η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης”.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph την περασμένη εβδομάδα ότι η ανοσία από το εμβόλιο διατηρείται καλά – ακόμη και ενάντια στην παραλλαγή δέλτα. Ενώ οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που έχουν υποστεί βλάβη στο ανοσοποιητικό μπορεί να χρειάζονται ενισχυτικά, το τυπικό σχήμα δύο δόσεων παρέχει μόνιμη προστασία στους περισσότερους ανθρώπους, είπε.

Το πάνελ ανέφερε ότι το εμβόλιο Pfizer θα πρέπει να είναι η κύρια επιλογή για αναμνηστικά εμβόλια, με μια μισή δόση Moderna ως εναλλακτική λύση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα εμβόλια RNA αγγελιοφόρων είναι πιο αποτελεσματικά ως αναμνηστικά εμβόλια, είπε η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης JCVI. Το πλάνο AstraZeneca, το οποίο βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία, θα προσφέρεται σε όποιον δεν μπορεί να λάβει εμβόλιο RNA για κλινικούς λόγους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here