Ρωσία Κρεμλίνο: Ο Πούτιν απομονώνεται μετά από κρούσματα covid στον στενό του κύκλο

Ρωσία Κρεμλίνο: Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν ήταν “απόλυτα υγιής” μετά την αναφορά των κρουσμάτων στον στενό του κύκλο – Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα απομονωθεί αφού εντοπιστούν κρούσματα κορωνοϊού στον στενό του κύκλο, δήλωσε το Κρεμλίνο την Τρίτη, καθώς η Ρωσία παλεύει με επίμονα υψηλά ποσοστά μόλυνσης από Covid. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν ήταν «απολύτως υγιής». Όταν ρωτήθηκε αν ο Πούτιν είχε κάνει τεστ κορωνοϊού και αν ήταν αρνητικό, ο Πέσκοφ απάντησε: «Αναμφίβολα».

Ο Πούτιν επρόκειτο να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν Ντουσάνμπε για μια περιφερειακή σύνοδο αργότερα αυτήν την εβδομάδα, αλλά σε μια κλήση με τον πρόεδρο Εμομαλί Ραχμόν είπε ότι δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως. «Ο Πούτιν είπε ότι σε σχέση με τα κρούσματα του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στον κύκλο του, θα τηρήσει ένα καθεστώς αυτοαπομόνωσης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

«Η απομόνωση δεν επηρεάζει άμεσα το έργο του προέδρου, απλώς δεν θα υπάρξουν προσωπικές εκδηλώσεις για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Δεν διευκρίνισε για πόσο χρονικό διάστημα ο 68χρονος πρόεδρος θα απομονωθεί και αρνήθηκε να πει ποιος στην παρέα του Πούτιν βρέθηκε θετικός. Αργότερα την Τρίτη, ο Πούτιν επρόκειτο να συναντηθεί με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 17-19 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι σαφές εάν θα απομονωθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας των εκλογών. Οι ρωσικές αρχές έχουν λάβει εξαιρετικά μέτρα για την προστασία του Πούτιν – ο οποίος λέει ότι έχει εμβολιαστεί με το εγχώριο ρωσικό Sputnik V jab – από την αρχή της πανδημίας. Όλοι οι ξένοι ηγέτες, δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι υποχρεώθηκαν να απομονωθούν πριν επικοινωνήσουν με τον Πούτιν και εγκαταστάθηκε σήραγγα απολύμανσης στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε στα τέλη Ιουνίου ότι εμβολιάστηκε με το Sputnik μετά από μήνες μυστικότητας για το θέμα, αλλά το Κρεμλίνο δεν έδειξε εικόνες του εμβολιασμού. Τους τελευταίους μήνες, ο μακροχρόνιος Ρώσος ηγέτης είχε ξαναρχίσει τα επαγγελματικά του ταξίδια και τις προσωπικές του συναντήσεις, αλλά πολλές από τις επαφές του εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένες να περάσουν δύο εβδομάδες σε καραντίνα. Ο Πούτιν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και με Ρώσους αθλητές που επέστρεψαν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. –

Σκεπτικός εμβολιαστικός πληθυσμός

Η Ρωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού-με τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων σύμφωνα με τον απολογισμό του AFP-και έχει αγωνιστεί να περιορίσει τις λοιμώξεις παρά την εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Οι μολύνσεις μειώνονται τις τελευταίες ημέρες μετά την άνοδο τον Αύγουστο, αλλά οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ακόμη 17.837 νέα κρούσματα και 781 νέους θανάτους την Τρίτη. Οι αρχές έχουν αγωνιστεί με έναν σκεπτικό πληθυσμό για το εμβόλιο, με ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ρώσων δεν σχεδιάζει να εμβολιαστεί. Από την Τρίτη, περίπου 39,9 εκατομμύρια από τα 146 εκατομμύρια άτομα της Ρωσίας είχαν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον ιστότοπο Gogov, ο οποίος υπολογίζει τα δεδομένα Covid από τις περιοχές.

Η Ρωσία έχει πολλά εγχώρια εμβόλια που διατίθενται ελεύθερα στο κοινό, αλλά δεν διανέμει κανένα εμβόλιο δυτικής κατασκευής. Η Μόσχα, το επίκεντρο της επιδημίας της Ρωσίας, και μια σειρά από περιοχές έχουν θεσπίσει υποχρεωτικά μέτρα εμβολιασμού για να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και ο Πούτιν έχει επανειλημμένα καλέσει τους Ρώσους να εμβολιαστούν. Το Κρεμλίνο αρχικά έθεσε ως στόχο τον πλήρη εμβολιασμό του 60 % του πληθυσμού της Ρωσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά αργότερα έριξε αυτόν τον στόχο, παρόλο που υπήρχαν δωρεάν εμβόλια από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ρωσικές αρχές έχουν κατηγορηθεί ότι υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της πανδημίας και, μετά από ένα αυστηρό πρώτο lockdown το 2020, απέφυγαν να θεσπίσουν περιοριστικά νέα μέτρα.

Από την Τρίτη η χώρα είχε καταγράψει 7.176.085 κρούσματα και 194.249 θανάτους, τον υψηλότερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία μετρούν μόνο τους θανάτους όπου ο ιός αναγνωρίστηκε ως η κύρια αιτία θανάτου μετά από αυτοψία. Σύμφωνα με έναν ευρύτερο ορισμό για τους θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, η στατιστική υπηρεσία Rosstat ανέφερε στα τέλη Αυγούστου ότι η Ρωσία είχε περισσότερους από 350.000 θανάτους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here