ΗΠΑ: Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης «επιβίωσε» – Παραμένει στο τιμόνι της πολυπληθέστερης πολιτείας


Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια στήριξαν με μεγάλη πλειοψηφία τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, ενάντια στις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να τον απομακρύνουν απο το αξίωμα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ «επέζησε» με σαφή πλειοψηφία από μια προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να τον απομακρύνουν από το αξίωμά του.

Σε δημοψήφισμα-τεστ για τoυς χειρισμούς του εν μέσω της πανδημίας, οι ψηφοφόροι απέρριψαν την επιλογή να τον αντικαταστήσουν με έναν Ρεπουμπλικανό «κλώνο» του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πιο δημοφιλής αμφισβητίας του ήταν ο Λάρι Έλντερ, ένας δεξιός ραδιοφωνικός παρουσιαστής που συγκρίθηκε με τον πρώην πρόεδρο και προσπάθησε να σπείρει αβάσιμες αμφιβολίες για την εκλογική διαδικασία.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης διασφαλίζει ότι μπορεί να εκπληρώσει το υπόλοιπο της θητείας του ως ο ανώτερος αξιωματούχος στην πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας.

Μιλώντας στο Σακραμέντο, είπε ότι ψηφίζοντας όχι στη διαδικασία της ανάκλησής του από τους Ρεπουμπλικάνους, οι Καλιφορνέζοι είπαν «Ναι στην επιστήμη, ναι στα εμβόλια». «Είμαι ευγνώμων για τα εκατομμύρια των Καλιφορνέζων που άσκησαν το θεμελιώδες δικαίωμα ψήφου και εκφράστηκαν συντριπτικά απορρίπτοντας τον διχασμό, απορρίπτοντας τον κυνισμό»», είπε.

Με τη συμμετοχή στο 64% του εκλογικού σώματος, ο Νιούσομ απέσπασε 5.562.954 ψήφους εμπιστοσύνης , ή το 66.6%, έναντι 2.787.227 ψήφων, ή 33,4%, υπέρ της ανάκλησης. Οι ψηφοφόροι απαντούσαν σε δύο ερωτήσεις: 1. πρέπει να αντικατασταθεί ο Νιούσομ και 2. εάν ανακληθεί, ποιος από τους 46 αντιπάλους του στις εκλογές θα πρέπει να πάρει τη θέση του;

Ο Λάρι Έλντερ, έλαβε τις περισσότερες ψήφους στη δεύτερη ερώτηση του ψηφοδελτίου για το ποιος θα γίνει κυβερνήτης, εάν η ανάκληση ήταν επιτυχής, με 43,6%.

Μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε εκστρατεία στο πλευρό του Νιούσομ, λέγοντας στους ψηφοφόρους οτι «τα μάτια του έθνους είναι στραμμένα στην Καλιφόρνια».

Σχεδόν 8,3 εκατομμύρια συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάκληση του κυβερνήτη και περίπου 4,4 εκατομμύρια επέλεξαν έναν πιθανό αντικαταστάτη του Νιούσομ. Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν συμβουλέψει τους ψηφοφόρους να αφήσουν κενή τη δεύτερη ερώτηση.

Ο Νιούσομ, ο οποίος εξελέγη με συντριπτική διαφορά το 2018 για τη θητεία του που θα τελείωνε το 2023, πέρασε μήνες προσπαθώντας να αποτρέψει την προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να τον αποσύρουν.

Τα αποτελέσματα θα έχουν εθνική απήχηση. Για τους Δημοκρατικούς σε όλη τη χώρα, η νίκη του Nιούσομμ απέτρεψε μια κρίση εμπιστοσύνης στο κόμμα. «Οι Δημοκρατικοί που θα δίνουν εκλογικές μάχες σε άλλες περιοχές της χώρας το επόμενο έτος θα ήταν καλό να μελετήσουν προσεκτικά το βιβλίο του Nιούσομ», λένε οι αναλυτές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ