Αθλητισμός Εγκέφαλος: 10 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για να τονώσουν τον εγκέφαλο [vid]


Σύμφωνα με μελέτη, μόλις 10 λεπτά δραστηριότητας μπορούν να ενισχύσουν τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας την απόδοση σε μια νοητική εργασία. Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε μια γνωστική επαν-εκκίνηση, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να τρέξετε γύρω από το σπίτι.

Οι σύντομες “εκρήξεις” άσκησης μπορεί να σας δώσουν ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και πνευματικής οξύτητας. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει θετικός σύνδεσμος μεταξύ των δύο.

Για παράδειγμα, η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη γνωστική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία.

Η άσκηση μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, η φυσική δραστηριότητα φαίνεται να ενισχύει την ακαδημαϊκή απόδοση των παιδιών με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, οι επιδράσεις μιας σύντομης έκρηξης δραστηριότητας στη γνωστική απόδοση δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένες.

  • Μια ανασκόπηση μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περίοδοι άσκησης που διαρκούν περίπου 1 ώρα έχουν σημαντικά οφέλη στην εκτελεστική λειτουργία, η οποία περιλαμβάνει παραμέτρους όπως τον έλεγχο προσοχής, τη γνωστική αναστολή, τον ανασταλτικό έλεγχο, τη μνήμη και τη γνωστική ευελιξία.
  • Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια άσκηση 20 λεπτών μπορεί να ωφελήσει την πνευματική απόδοση.

 

Ποια είναι όμως η μικρότερη ποσότητα άσκησης που μπορεί να προσδώσει ένα μετρήσιμο όφελος στον εγκέφαλο;

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Western στο Οντάριο του Καναδά, προσπάθησαν να καταλάβουν εάν υπάρχει μια ελάχιστη ποσότητα δραστηριότητας που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον εγκέφαλο. Η ομάδα μελέτης καθοδηγήθηκε από τον καθηγητή Matthew Heath, επόπτη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Νευροεπιστήμη.

Ο ίδιος εξηγεί τη σημασία της μελέτης, λέγοντας: «Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεσμευτούν σε ένα μακροπρόθεσμο καθεστώς άσκησης λόγω έλλειψης χρόνου ή φυσικής ικανότητας».

Η κατανόηση των ελάχιστων απαιτήσεων θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη για αυτούς τους ανθρώπους. Για κάποιον που δυσκολεύεται να κινηθεί, το να γνωρίζει ότι ακόμη και μια μικρή άσκηση θα είναι επωφελής θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμο κίνητρο.

10 λεπτά αρκούν συμπεραίνει η μελέτη

«Όσοι είχαν γυμναστεί έδειξαν άμεση γνωστική βελτίωση. Οι απαντήσεις τους ήταν πιο ακριβείς και οι χρόνοι αντίδρασής τους ήταν έως και 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότεροι από τις τιμές πριν από την άσκηση. Αυτό μπορεί να φαίνεται ελάχιστο, αλλά αντιπροσώπευε 14 % αύξηση στη γνωστική απόδοση σε ορισμένες περιπτώσεις», λέει ο καθηγητής.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ