Θαλασσινό αλάτι: Τα πιθανά του οφέλη στην υγεία [vid]

Δεδομένου ότι το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) έχει αρκετές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, είναι απαραίτητο να το καταναλώνουμε από τρόφιμα για να διατηρήσουμε τη βέλτιστη υγεία. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το θαλασσινό αλάτι, συγκεκριμένα, έχει αρκετά επιπλέον οφέλη συγκριτικά με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δεν υποστηρίζονται από ισχυρή επιστημονική έρευνα.

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ισχυρισμούς σχετικά με το θαλασσινό αλάτι.

  • Ενυδάτωση, αρτηριακή πίεση και άλλα

Γενικά, το αλάτι μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης και αρτηριακής πίεσης. Δεδομένου ότι το νάτριο παίζει ζωτικό ρόλο στην ισορροπία των υγρών, το να μην το παίρνουμε αρκετό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ειδικά κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης.

Η σωστή ισορροπία υγρών στο σώμα είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Η κατανάλωση θαλασσινού αλατιού μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας σε νάτριο, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε νάτριο από μια ποικιλία άλλων τροφίμων.

  • Πέψη

Μερικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση θαλασσινού αλατιού αναμεμειγμένου με χλιαρό νερό βοηθά στην πέψη. Το χλωρίδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή οξέος στο στομάχι και το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) διευκολύνει την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στο έντερο αφού έχουν διασπαστεί κατά την πέψη.

Μια μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του πόσιμου αλμυρού νερού σε 54 ενήλικες που προετοιμάζονταν για κολονοσκόπηση. Όσοι έκαναν συγκεκριμένες στάσεις γιόγκα και έπιναν 2 φλιτζάνια (480 ml) νερό με 4,5 γραμμάρια αλάτι είχαν κενώσεις πριν από τη διαδικασία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το αλμυρό νερό από μόνο του βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Ενώ η κατανάλωση θαλασσινού αλατιού αναμεμειγμένου με νερό μπορεί να βοηθήσει στην πέψη σε ορισμένες περιπτώσεις, πίνοντας πολύ αλατόνερο μπορεί να σας οδηγήσει στην κατανάλωση υπερβολικού αλατιού. Η λήψη επαρκούς νατρίου από άλλες πηγές είναι πιθανώς αρκετή για να υποστηρίξει την κανονική πέψη.

  • Υγεία και φλεγμονή του δέρματος

Το μπάνιο με θαλασσινό αλάτι πιστεύεται ότι μειώνει την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος. Επίσημοι φορείς για την υγεία συνιστούν την προσθήκη 1 φλιτζανιού αλάτι στο νερό του μπάνιου για την ανακούφιση του ερεθισμένου από το έκζεμα δέρμα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς και αν τα λουτρά με αλάτι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος, καθώς και εάν το θαλασσινό αλάτι, ειδικότερα, ασκεί συγκεκριμένες επιδράσεις.

Μια μελέτη σε άτομα με ξηρό δέρμα διαπίστωσε ότι το μπάνιο σε διάλυμα αλατιού που προέρχεται από τη Νεκρά Θάλασσα συνέβαλε στην αύξηση της ενυδάτωσης του δέρματος και στη μείωση της τραχύτητας, σε σύγκριση με το μπάνιο σε νερό βρύσης.

Τούτου λεχθέντος, οι ερευνητές απέδωσαν τα θετικά αποτελέσματα στην ποσότητα μαγνησίου στο διάλυμα της Νεκράς Θάλασσας – όχι στην περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here