Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού: 5η Επιστημονική Συνάντηση 17-19 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα

O τομέας της υγείας, εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, έχει δεχθεί τεράστια πίεση από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και κάθε μέρα δοκιμάζονται τα όριά του. Παρά το γεγονός πως η νόσος COVID-19 είναι στο επίκεντρο, οι επιστήμονες της υγείας έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα και άλλες ασθένειες, οι οποίες ταλαιπωρούν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Η 5η Επιστημονική Συνάντηση, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού 17-19/9, έχει θέσει ως στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό για όλα τα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλά άλλα που ενδιαφέρουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορά την παχυσαρκία και τη σχέση της με τις κακοήθειες, την εξέταση του διαβήτη στα πλαίσια όλων των παραμέτρων του και την προσπάθεια πρόληψης και αναστροφής, την ανάλυση του λιπώδους ήπατος, καθώς και τις διαταραχές του μεταβολικού ρυθμού.

Τόσο ο διαβήτης, όσο και η παχυσαρκία, αποτελούν δυσμενείς παράγοντες στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. Έρευνες έδειξαν πως ποσοστό 20,6% των διαβητικών ασθενών που νοσηλεύτηκαν, κατέληξε μετά από 28 ημέρες νοσηλείας, ενώ όσοι νόσησαν από COVID-19 είναι πιθανό να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη. Όσον αφορά την παχυσαρκία, η πανδημία την έχει αυξήσει, αφού στις ΗΠΑ, το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έφτασε το 8,7%.

Επιπροσθέτως, οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, καθιστώντας δυσκολότερη την ανάρρωσή τους από τον ιό. Με αφορμή τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. Γ.Ν.Α. «Η Ελπίς», καθώς και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου δηλώνει: «Στόχος μας είναι, να ενημερωθούν όσο δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι τόσο για την COVID-19 η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του τομέα της υγείας και μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ, όσο και για άλλες, εξίσου σημαντικές παθήσεις, ώστε να γνωρίζουν τα τελευταία δεδομένα γύρω από αυτές».

Η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο και τη συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της COVID-19.

Επίσης, θα παρουσιαστούν όλα τα νέα στοιχεία του κλάδου της υγείας από κορυφαίους επιστήμονες της χώρας που έχουν διακριθεί για το έργο τους στον συγκεκριμένο κλάδο. Συγκεκριμένα, ομιλίες θα παραθέσουν οι κ.κ. Γιούλη Αργυρακοπούλου, MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Ιατρείο Παχυσαρκίας και Ιατρείο Διαβητικών Αγγείων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, ΜΕΘ/1ης Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Πελαγία Κατσιμπρή, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ, Ρευματολόγος, Μονάδα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Λοιμωξιολογία», Δ΄ Παθολογική Κλινική Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, President European Shock Society, Chairman European Sepsis Alliance, Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», Αρχοντούλα Φράγκου, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Η Ελπίς» και πολλοί ακόμα αξιότιμοι επιστήμονες.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στη νόσο COVID-19, στις ανοσοτροποποιητικές θεραπείες της, στις ειδικές λοιμώξεις των ασθενών ΜΕΘ, στην ακριβή κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, στο παράξενο σύνδρομο Post COVID, το οποίο απασχολεί ως μια νέα αναδυόμενη κλινική οντότητα τους θεραπευμένους ασθενείς για μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο αλλά και στην εμπειρία που απέκτησε η υγειονομική κοινότητα από την αντιμετώπιση της ισπανικής γρίπης, πριν έναν αιώνα.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, θα συντονίσει τη συζήτηση για το ρόλο του παθολόγου στην σύγχρονη ιατρική πράξη και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου «Ελπίς», κ. Φωτεινή Θειακού, θα αναφερθεί στο ρόλο της διοίκησης για το σχεδιασμό διαδικασιών λειτουργίας του νοσοκομείου εν μέσω κορωνοϊού. Ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιακού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, κ. Ιωάννης Μπολέτης, θα αναφερθεί στην επόμενη μέρα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ.κ. Χρυσόστομος, θα συντονίσει τη συζήτηση για τον εγκεφαλικό θάνατο και τους δωρητές οργάνων.

Η 5η Επιστημονική Συνάντηση θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα, στο Grecotel Filoxenia Hotel, από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου. Θα διεξαχθεί υβριδικά, τόσο με τη φυσική παρουσία των συνέδρων, όσο και διαδικτυακά. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να το παρακολουθήσει με τη χρήση του προσωπικού barcode που θα του χορηγηθεί με την εγγραφή στην διεύθυνση: https://www.5synantisieekdm.gr/general-info/

Για τη φυσική συμμετοχή θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες υγειονομικής προστασίας έναντι της πανδημίας. Θα υπάρχει προκράτηση θέσης στην αίθουσα, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, ενώ θα διενεργείται και δωρεάν self-test.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here