Νότος ΗΠΑ: Τα κρούσματα covid-19 αυξάνονται, εξαλείφοντας μήνες προόδου


Οι θάνατοι και τα κρούσματα covid-19 στις ΗΠΑ ανέβηκαν στα επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον περασμένο χειμώνα, σβήνοντας μήνες προόδου και εν δυνάμει ενισχύοντας το επιχείρημα του προέδρου Joe Biden για τις σαρωτικές νέες απαιτήσεις εμβολιασμού

Οι περιπτώσεις – που οφείλονται στην παραλλαγή δέλτα σε συνδυασμό με την αντίσταση ορισμένων Αμερικανών στο να πάρουν το εμβόλιο – συγκεντρώνονται κυρίως στον Νότο. Ενώ τα εφάπαξ καυτά σημεία όπως η Φλόριντα και η Λουιζιάνα βελτιώνονται, τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται στο Κεντάκι, τη Γεωργία και το Τενεσί, που τροφοδοτούνται από παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο, χαλαρούς περιορισμούς μάσκας και χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού.

Η τρομερή κατάσταση σε ορισμένα νοσοκομεία αρχίζει να ακούγεται σαν την κορύφωση της μόλυνσης τον Ιανουάριο: Οι χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώνονται σε νοσοκομεία της πολιτείας Ουάσινγκτον και της Γιούτα. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Κεντάκι και την Αλαμπάμα. Έλλειψη κρεβατιών στο Τενεσί. Μονάδες εντατικής θεραπείας με ή μεγαλύτερη χωρητικότητα στο Τέξας. Η επιδεινούμενη εικόνα εννέα μήνες μετά την εμβολιαστική κίνηση του έθνους έχει εξοργίσει και απογοητεύσει τους ιατρικούς επαγγελματίες που θεωρούν ότι η κατάσταση μπορεί να προληφθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών και των νοσηλευόμενων δεν έχουν εμβολιαστεί, σε αυτό που έχει αποδειχθεί ένα σκληρό μάθημα για ορισμένες οικογένειες.

“Το πρόβλημα τώρα είναι ότι προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε με βάση την επιστήμη, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης που συμβαίνει τώρα βασίζεται σε τραγωδία, προσωπική τραγωδία”, δήλωσε ο Δρ Ράιαν Στάντον, γιατρός έκτακτης ανάγκης στο Λέξινγκτον του Κεντάκι. Στο Κεντάκι, το 70% των νοσοκομείων της πολιτείας – 66 από τα 96 – αναφέρουν κρίσιμες ελλείψεις προσωπικού, το υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε ο κυβερνήτης.

“Τα νοσοκομεία μας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης σε πολλές κοινότητες”, δήλωσε ο Δρ Στίβεν Στακ, επίτροπος δημόσιας υγείας του Κεντάκι. Οι ΗΠΑ έχουν κατά μέσο όρο πάνω από 1.800 θανάτους από covid-19 και 170.000 νέα κρούσματα ημερησίως, τα υψηλότερα επίπεδα αντίστοιχα από τις αρχές Μαρτίου και τα τέλη Ιανουαρίου. Και οι δύο αριθμοί έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η χώρα βρίσκεται ακόμα πολύ κάτω από τις τρομακτικές κορυφές που επιτεύχθηκαν τον Ιανουάριο, όταν είχε κατά μέσο όρο περίπου 3.400 θανάτους και ένα τέταρτο εκατομμύριο κρούσματα την ημέρα.

Οι ΗΠΑ διανέμουν περίπου 900.000 εμβόλια την ημέρα, έναντι 3,4 εκατ. ημερησίως στα μέσα Απριλίου. Την Παρασκευή, μια συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων θα συναντηθεί για να συζητήσει εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσουν να χορηγούν ενισχυτικές λήψεις του εμβολίου Pfizer. Από θετική άποψη, ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται τώρα στο νοσοκομείο με covid-19 φαίνεται να ισοπεδώνεται ή και να μειώνεται σε περίπου 90.000, ή περίπου εκεί που ήταν τα πράγματα τον Φεβρουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος διέταξε όλους τους εργοδότες με περισσότερους από 100 εργαζόμενους να απαιτήσουν εμβολιασμούς ή εβδομαδιαίες εξετάσεις, ένα μέτρο που επηρεάζει περίπου 80 εκατομμύρια Αμερικανούς. Και τα περίπου 17 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε υγειονομικές εγκαταστάσεις που λαμβάνουν ομοσπονδιακή Medicare ή Medicaid επίσης θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως. «Διαβάζουμε και ακούμε και βλέπουμε ιστορίες νοσηλευόμενων ατόμων, ανθρώπων που βρίσκονται στο κρεβάτι του θανάτου μεταξύ των μη εμβολιασμένων τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ο Μπάιντεν ανακοινώνοντας τους κανόνες. “Αυτή είναι μια πανδημία των μη εμβολιασμένων”.

Οι απαιτήσεις έχουν συναντήσει αντίσταση και απειλές για αγωγές από τους Ρεπουμπλικάνους. Η Αριζόνα ανέφερε την Τρίτη 117 θανάτους, τους περισσότερους σε μία ημέρα από τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Τενεσί κατέχει τώρα την πρώτη θέση στις ΗΠΑ σε νέες περιπτώσεις κατά κεφαλήν. Εκατοντάδες μαθητές αναγκάστηκαν να τεθούν σε καραντίνα.

Ορισμένα σχολεία έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Άλλοι ζήτησαν να στραφούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αλλά τα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό του ιού έχουν έρθει σε αντίθεση. Την περασμένη εβδομάδα, ένας μαθητής του Λυκείου του Τενεσί, ο οποίος μίλησε σε μια συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου υπέρ της εντολής μάσκας, χτυπήθηκε από ενήλικες ενώ μίλησε για τη γιαγιά του που πέθαινε από τον ιό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ