Φοιτητές ΗΠΑ: Το άτμισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών


Φοιτητές ΗΠΑ: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η πρόσφατη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο διατροφικής διαταραχής και υψηλότερη πιθανότητα αυτοαναφερόμενης διατροφικής διαταραχής. Ενώ το άτμισμα είναι συνηθισμένο στους νέους ενήλικες και η διατροφική διαταραχή εμφανίζεται συνήθως πριν από την ηλικία των 25 ετών, η σχέση ήταν άγνωστη σε ένα εθνικό δείγμα φοιτητών, έγραψαν οι ερευνητές. Εκτιμάται ότι το 22% των παιδιών κολεγίου ανέφεραν πρόσφατο άτμισμα νικοτίνης το 2019, σημείωσαν οι συγγραφείς, ενώ έως και “29% των γυναικών, 16% των ανδρών και 14% των τρανς/φύλων μη συμμορφούμενων φοιτητών αναφέρουν συμπτώματα διατροφικών διαταραχών”, εν μέρει σημειώσεις μελέτης. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Eating Behaviors αντλήθηκαν από την εθνική μελέτη Healthy Minds (HMS) 2018-2019 μεταξύ 51.231 φοιτητών των ΗΠΑ σε 78 κολέγια και πανεπιστήμια.

Η έρευνα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιελάμβανε μαθητές ηλικίας 18 ετών και άνω και έθεσε ερωτήσεις όπως: “Έχετε διαγνωστεί ποτέ με κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις από επαγγελματία υγείας (π.χ. γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ψυχίατρο, ψυχολόγο); Διατροφική διαταραχή (π.χ. νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία).” Άλλες ερωτήσεις που αποσκοπούν στην εκτίμηση του κινδύνου διατροφικών διαταραχών: “Αρρωσταίνετε ποτέ επειδή αισθάνεστε άβολα γεμάτοι;” “Ανησυχείτε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο του πόσο τρώτε;”

Οι ερωτηθέντες απάντησαν επίσης εάν είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο ή στυλό vape εντός 30 ημερών πριν, καθώς και τον τύπο ατμίσματος: αρωματισμένο, νικοτίνη, μαριχουάνα και άλλα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 19% των ερωτηθέντων ανέφεραν πρόσφατη χρήση ατμού/ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ το ένα τέταρτο ήταν σε αυξημένο κίνδυνο διατροφικής διαταραχής και σχεδόν 4% ανέφεραν μόνοι τους διάγνωση διατροφικής διαταραχής.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούσε να επιδεινώσει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων “καρδιαγγειακών, πνευμονικών και νευρολογικών επιπλοκών”. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, οι συγγραφείς της μελέτης συμβούλευαν τους κλινικούς γιατρούς να ελέγχουν για συμπτώματα διατροφικής διαταραχής μεταξύ φοιτητών που αναφέρουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου/ατμίσματος, αποθαρρύνουν τη χρήση και παρακολουθούν πιθανά ιατρικά ζητήματα.

«Οι ομοσπονδιακοί και πολιτικοί φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν να θεσπίζουν πολιτικές που ρυθμίζουν τα στυλό ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για την προστασία της υγείας των νέων», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Η μελέτη είχε τους περιορισμούς της, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησης από αυτοαναφερόμενα δεδομένα και οι συγγραφείς ζήτησαν μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη χρησιμοποιώντας επικυρωμένα μέτρα, μεταξύ άλλων περιορισμών.

Τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν λίγο πριν από την καθυστερημένη απόφαση της περασμένης Πέμπτης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με το αν θα επιτραπεί η παραμονή της μάρκας Juul στην αγορά. Ο FDA δήλωσε ότι απέρριψε τις αιτήσεις για σχεδόν 950.000 ηλεκτρονικά τσιγάρα και σχετικά προϊόντα, κυρίως λόγω της πιθανής έκκλησής τους σε ανήλικους εφήβους. Ορισμένα από τα προϊόντα πωλούνται αυτήν τη στιγμή, ενώ πολλά άλλα προτάθηκαν μόνο από κατασκευαστές.

Αλλά η υπηρεσία δεν αποφάνθηκε για το Juul, το πιο δημοφιλές εμπορικό σήμα με ενήλικες καπνιστές και πολλούς εφήβους. Η καθυστερημένη απόφαση αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). “Αυτή είναι μια απερίσκεπτη απόφαση που θα επιτρέψει στα προϊόντα που έχουν αποδειχθεί εθιστικά και θέτουν σε κίνδυνο τους νέους να συνεχίσουν να πωλούνται”, δήλωσε ο Δρ Lee Savio Beers, πρόεδρος της AAP, σε μια δήλωση.

Όταν προκλήθηκε από το Fox News, ένας εκπρόσωπος της Juul είπε: “Σεβόμαστε τον κεντρικό ρόλο του FDA και την απαιτούμενη διεξοδική επιστημονική και τεκμηριωμένη ανασκόπηση των αιτήσεών μας, η οποία είναι βασική για την προώθηση της μείωσης των βλαβών και την απόκτηση άδειας λειτουργίας. Παραμένουν αφοσιωμένοι στη μετάβαση των ενηλίκων καπνιστών μακριά από εύφλεκτα τσιγάρα, ενώ καταπολεμούν τη χρήση ανηλίκων».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ