Πόσοι έλαβαν την 3η δόση το πρώτο 48ωρο: Τι θα γίνει με τον γενικό πληθυσμό και τα Mega εμβολιαστικά


Εμβολιασμοί: Αλλαγές στον τρόπο εμβολιασμού φέρνουν τα χαμηλά ποσοστά – Στη «μάχη» και οι ιδιώτες γιατροί, κλείνουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Την ώρα που οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση έχουν ξεκινήσει, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ρίξει στη… μάχη τους ιδιώτες γιατρούς καθώς τα ποσοστά του γενικού πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί είναι απογοητευτικά.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε στον στον ΑΝΤ1 για το θέμα της πανδημίας και το σχέδιο εμβολιασμού αλλά και για την ενισχυτική δόση, η οποία σε πρώτη φάση, κρίνεται απαραίτητη μόνο για συγκεκριμένες ομάδες.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας:

Μέτρα στα σχολεία για την αποφυγή διασποράς: «Υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και έχουμε καταλήξει σε κάτι το οποίο είναι συνδυαστικό: εμβολιασμός για τις ηλικίες 12 – 17, τήρηση μέτρων και κυρίως άμεση ιχνηλάτηση, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που θα εντοπίζεται κρούσμα θα γίνεται αμέσως έλεγχος. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τυχόν διασπορά στα σχολεία της χώρας».

Εμβολιασμός παιδιών- σχεδιασμός για νοσηλείες: «Ήρθαμε σε συνεννόηση με όλες τις Παιδιατρικές Ενώσεις, παρουσία και του Πρωθυπουργού, όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών. Ζητήσαμε από τους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς και αυτό που μας εξήγησαν είναι ότι το παιδί, αν και κινδυνεύει λιγότερο από τον κορονοϊό, κινδυνεύει και αυτό και σίγουρα προστατεύεται περισσότερο με τον εμβολιασμό από το να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης. Όσον αφορά τις νοσηλείες παιδιών, στο Υπουργείο Υγείας ήδη έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον παιδιατρικές κλίνες Covid, εάν και εφόσον χρειαστούν, στα Nοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και στις Κλινικές καθώς είμαστε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα».

Εμβολιασμοί: «Αυτή τη στιγμή πάμε να διευρύνουμε το μοντέλο εμβολιασμού με την εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών, τους οποίους πληρώνει το Κράτος για τους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιούν. Στις μεγαλύτερες ηλικίες- άνω των 60 ετών- έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. Προφανώς κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί τώρα. Η στόχευσή μας, λοιπόν, είναι το ποσοστό που έχουμε σε αυτές τις ηλικίες να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε και στους πιο νέους, έτσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 70%-80% του γενικού πληθυσμού. Ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου θα λειτουργούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Αλλά, πλέον, το μοντέλο γυρνάει με την προσθήκη των κατ’ οίκον εμβολιασμών και των εμβολιασμών στα ιδιωτικά ιατρεία. Σας αναφέρω τα νούμερα που έχει μία αξία να τα ξέρετε. Τα ποσοστά εμβολιασμών είναι κοντά στο 80% στους άνω των 60 ετών, περίπου στο 77% στους άνω των 50 και περίπου ανάλογο είναι το ποσοστό στους άνω των 40 ετών».

Ενισχυτική δόση: «Πρώτα από όλα τα εμβόλια έχουν συνήθως κάποιο χρόνο, το ξέρουμε και από τα αντιγριπικά εμβόλια. Μάλιστα τον επόμενο μήνα θα ανοίξει και η διαδικασία για τα εμβόλια έναντι της γρίπης. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της διεθνούς πρακτικής των papers που δημοσιεύονται, παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτή τη δόση έχει αποφασιστεί να την κάνουν τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή επειδή δεν έχουν αναπτύξει τα αντισώματα τα οποία χρειάζονται. Αυτές τις ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα και μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν. Τι εξετάζει τώρα η Επιτροπή, γιατί απόφαση δεν έχει παρθεί. Εξετάζει δυο πράγματα: Το θέμα της χρονικής διάρκειας και το θέμα με τους άνω των 60 ετών, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι ευάλωτη και πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα αντισώματα».

Πόσοι έλαβαν την τρίτη δόση

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 4.000 πολίτες προγραμμάτισαν το ραντεβού τους κι εμβολιάστηκαν το τελευταίο 48ωρο που ενεργοποιήθηκε η διαδικασία, και με σταθερό ρυθμό κλείνονται τα ραντεβού για τις επόμενες ημέρες.

Οι περίπου 285.000 πολίτες που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία (μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε θεραπεία, νεφροπαθείς, ασθενεις με ανοσοανεπάρκεια κα.) έλαβαν το SMS υπενθύμισης την περασμένη Δευτέρα και μια ημέρα αργότερα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, για τη νέα εβδομάδα δρομολογούνται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί στους περίπου 20.000 ανθρώπους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), από τα κλιμάκια των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είχαν διενεργήσει τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης στις Μονάδες και στην αρχή της “Ελευθερίας” από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σειρά για τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα έχουν οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι υγειονομικοί. Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού οι δύο ειδικές ομάδες θεωρείται ότι μπορούν να ενταχθούν με μικρή χρονική διαφορά ή και ταυτόχρονα στην πλατφόρμα για εμβολιασμό. Σε αυτές τις ομάδες η Επιτροπή εισηγήθηκε να γίνεται ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση έξι έως οκτώ μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης.

Τέλος τα Mega εμβολιαστικά κέντρα;

Τέλος, ο προβληματισμός για τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών φαίνεται πως θα σημάνει και το τέλος των Mega εμβολιαστικών κέντρων.

Έτσι, μετά κλείσιμο του Mega εμβολιαστικού κέντρου στο Ελληνικό, σειρά αναμένεται να πάρει το κέντρο του Περιστερίου. Λόγω της μείωσης των ημερήσιων ραντεβού, υπό εξέταση είναι η συνέχιση της λειτουργίας των μεγάλων κέντρων, όπως αυτό στο χώρο της Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Πάτρα, Γιάννενα. Κέρκυρα κ.α.

Εξάλλου, οι εμβολιασμοί αναμένεται να συνεχιστούν από τους ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο δεν είναι γνωστός ο υλικοτεχνικός τρόπος καθώς υπάρχουν πρακτικά προβλήματα, πχ το εμβόλιο της Pfizer θέλει συγκεκριμένη θερμοκρασία συντήρησης ψύξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ