Τεστ εμβόλιο πανδημία: Σημάδια αποκλιμάκωσης, σε επιφυλακή για τα σχολεία

Τεστ εμβόλιο πανδημία: Παρά τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων από κορωνοϊό στις μικρότερες ηλικίες, ελέω και της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού τεστ στους ανήλικους, η πανδημία δείχνει εικόνα αποκλιμάκωσης στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που μαρτυρούν και οι μειωμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μάλιστα, σε ύφεση βρίσκεται και ο δείκτης θετικότητας στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, στοιχείο χαρακτηριστικό για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Η έκρηξη των τεστ καθοριστικός παράγοντας

Σε αυτή την εικόνα ύφεσης, κομβικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός της έκρηξης των τεστ κορωνοϊού της τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα την προχθεσινή μέρα με τα 350.000, που σε συνδυασμό με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, φαίνεται να συμβάλλει στη σταδιακή αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας.

Αποσυμπιέζεται ελαφρά το σύστημα υγείας

Παρατηρώντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μπορούμε να διακρίνουμε επίσης πως και η πίεση στο σύστημα υγείας μοιάζει να ελαφραίνει, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από 10 σχεδόν εβδομάδες εξισορροπείται ο αριθμός εισαγωγών και εξιτηρίων. Στην εβδομαδιαία αποτύπωση της κατάστασης των ασθενών Covid στα νοσοκομεία της χώρας, ο λόγος εισαγωγών και εξιτηρίων καθορίζεται σε 1.01. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για πρώτη φορά τους τελευταίους δυόμισι μήνες, για κάθε εισαγωγή ασθενούς με Covid στο νοσοκομείο βγαίνει και ένα εξιτήριο.

Ο λόγος εισαγωγών ασθενών με Covid και εξιτηρίων από τα νοσοκομεία

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα μεταξύ 6 Σεπτεμβρίου 2021 και 12 Σεπτεμβρίου 2021 οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.456, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.447. Παράλληλα, μικρή μείωση παρατηρείται στον αριθμό των διασωληνωμένων, που το τελευταίο εικοσιτετράωρο υπολογίζονται σε 364, όταν πριν από μερικές μόνον ημέρες πλησίαζαν τους 400 ασθενείς. Σημειώνεται ότι το 90% των διασωληνωμένων εξακολουθεί να αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς.

Με το βλέμμα στα σχολεία οι ειδικοί

Το βλέμμα των ειδικών από τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν στραμμένο στο άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν και η επίπτωση του ανοίγματος θα φανεί σε δύο εβδομάδες, στον ρεαλιστικό φόβο διασποράς του κορωνοϊού στα σχολεία αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο, κατά την εκτίμησή του, ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση. Ο Χαράλαμπος Γώγος εστίασε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και τη συνεισφορά του στον έλεγχο μιας ενδεχόμενης διασποράς: «Tα παιδιά μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν, θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here