ΕΝΦΙΑ 2021: Αντίστροφη μέτρηση για τα «ραβασάκια» – Τα sos που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες


ΕΝΦΙΑ 2021: Στην τελική ευθεία η διαδικασία εκκαθάρισης του φετινού φόρου ακινήτων – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες από τη γνωστή φοροτεχνικό κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbomb.gr. 

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020.

«Τα “ραβασάκια” αναμένονται προς το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει όπως και πέρυσι. Έτσι, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δουν καμία αλλαγή στο φόρο που θα πληρώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μακριδάκη.

Η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη

Αυτό σημαίνει πως και για το έτος 2021 θα χορηγηθεί έκπτωση 10%-30% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών.

Όπως διευκρίνισε η φοροτεχνικός «η μείωση είναι κλιμακούμενη, σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο, ως εξής:

  • Μείωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
  • Μείωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 60.000 ευρώ και μέχρι 70.000 ευρώ,
  • Μείωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 70.000 ευρώ και μέχρι 80.000 ευρώ,
  • Μείωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 80.000 ευρώ και μέχρι 1.000.000 ευρώ,
  • Μείωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ».

Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Οικογένειες τρίτεκνες, πολύτεκνες, ή με άτομα με αναπηρία (80%)

Τα κριτήρια:

α) Συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12.000€

(αυξανόμενο κατά 1.000€ σύζυγο/ παιδί)

β) Σύνολο κτισμάτων: έως 150 τμ

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%

Τα κριτήρια:

α) Συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα 9.000 ευρώ (αυξανόμενο κατά 1.000€ σύζυγος/ παιδί)

β) Σύνολο κτισμάτων: 150 τ.μ.

γ) Αντικειμενική αξία : 85.000 ευρώ άγαμος/ 150.000 ευρώ έγγαμος/ 200.000€ με παιδιά.

Τι ισχύει για τους πυρόπληκτους

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια :

Τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και όχι το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν στις πληγείσες περιοχές, για μία τριετία (2021, 2022, 2023).

Πλήρη απαλλαγή για το σύνολο των ακινήτων :

Δικαιούνται όλοι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να είναι συνεπείς να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών ή να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα. ΟΙ φορολογούμενοι που θα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα έχουν έκπτωση.

«Το περιθώριο για την καταβολή της πρώτης δόσης εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, και θα ακολουθήσουν μηνιαίες δόσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου ώστε να εξοφληθεί το σύνολο του φετινού φόρου» επισήμανε η φοροτεχνικός και συμπλήρωσε η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει πως οι δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ έτους 2021 καθορίζονται σε έξι ισόποσες μηνιαίες για τη διευκόλυνση των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων να ανταποκριθούν στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων για το έτος αυτό».

Ο φετινός φόρος ακινήτων μπορεί να αποπληρωθεί:

  • Σε 6 μηνιαίες δόσεις: Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου ή
  • Με πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ οι οποίες όμως είναι έντοκες ή
  • Με πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις

Διορθωτικές Ε9

«Διορθωτικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλουν όσοι διαπιστώσουν λάθη προηγούμενων ετών και να εξαλείψουν τις άδικες επιβαρύνσεις στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ» είπε η κυρία Μακριδάκη.

«Η υποβολή διορθωτικών Ε9 γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στο TAXISnet. Αν προκύψει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ τα δικαιολογητικά προσκομίζονται για έλεγχο στην Εφορία στο τμήμα του ΕΝΦΙΑ» κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ