Φρούτο Σταφύλια: Έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 εκτός των άλλων ωφελειών

Φρούτο Σταφύλια: Δεδομένης της γλυκιάς γεύσης των σταφυλιών και του εντυπωσιακού διατροφικού τους προφίλ, αξίζει να σκεφτείτε πώς μπορείτε να τρώτε περισσότερα από αυτά – και ενώ το φρούτο μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό ως το βασικό συστατικό του κρασιού, μπορεί να ενταχθεί στην ημέρα σας με διάφορους άλλους τρόπους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μια μερίδα κόκκινων ή πράσινων σταφυλιών σε 1 φλιτζάνι περιέχει:

– Θερμίδες: 104

– Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Λιπαρά: 2g

Πρωτεΐνη: 1 g

– Φυτικές ίνες: 4 g

– Βιταμίνη C: 5 χιλιοστόγραμμα (mg)

– Βιταμίνη Κ: 22 μικρογραμμάρια (mcg)

Τα σταφύλια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ικανότητες, όπως η ρεσβερατρόλη, όπως σημειώνει μια παλαιότερη ανασκόπηση. Η ρεσβερατρόλη έχει δείξει σημαντικές υποσχέσεις στην προαγωγή της υγείας και τη διαχείριση ασθενειών. Όπως εξηγεί μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Biomedicines, η ρεσβερατρόλη λειτουργεί με το να μαζεύει τις ελεύθερες ρίζες (συχνά περιβαλλοντικούς ρύπους όπως ο καπνός του τσιγάρου), γεγονός που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και φλεγμονές που συχνά συνδέονται με ασθένειες. Αυτή η φυτική ένωση μπορεί επίσης να σταματήσει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων, αν και η ανασκόπηση σημειώνει ότι απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές προκειμένου να μελετηθούν οι πιθανές παρενέργειές της.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Korean Journal of Family Medicine τον Ιανουάριο του 2021 σημείωσε ότι τα σταφύλια έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (και τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, καθιστώντας τα κατάλληλο σνακ για άτομα που ζουν με αυτή την πάθηση). Η ίδια ανασκόπηση δείχνει επίσης ότι τα σταφύλια μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, αν και ο αριθμός των μελετών για το θέμα είναι περιορισμένος.

Δημιουργικοί τρόποι να τα καταναλώνουμε.

  1. Εύκολη σαλάτα με 3 συστατικά

Τα σταφύλια εδώ λαμβάνουν κεντρικό ρόλο. Χρειαζόμαστε σταφύλια, ελληνικό γιαούρτι και μαρούλι ή όποιο άλλο λαχανικό θέλετε να προσθέσετε. Επιπλέον, του πάει ιδιαίτερα η ντομάτα. Συνδυάστε το με παξιμάδια, αφού το γιαούρτι με το ελαιόλαδο και το αλάτι φτιάχνει μια ωραία σάλτσα.

  1. Αναζωογονητικό smoothie σε λίγα λεπτά

Όλα τα είδη σταφυλιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε smoothies και βοηθούν να προσδώσουν φυσική γλυκύτητα σε κάθε συνταγή. Δοκιμάστε αυτή την γλυκιά και θρεπτική συνταγή smoothie με σταφύλια: Συνδυάστε κατεψυγμένα κόκκινα σταφύλια, μπανάνα, γάλα (ή την αγαπημένη σας φυτική εναλλακτική λύση) και γιαούρτι για ένα πρωινό ή σνακ που είναι έτοιμο σε πέντε λεπτά.

  1. Προσθέτουμε σταφύλια σε σάντουιτς με κοτόπουλο ή τονοσαλάτα

Προσθέτοντας σταφύλια σε φέτες στο σάντουιτς, θα προσφέρετε επιπλέον φυτικά θρεπτικά συστατικά (ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσετε τη γεύση του γεύματος). Τα σταφύλια ταιριάζουν ιδιαίτερα καλά με τα σάντουιτς με κοτόπουλο, τόνο ή ρεβιθοσαλάτα.

  1. Τα μετατρέπουμε σε ένα υγιεινό παγωμένο σνακ

Ο ευκολότερος τρόπος για να φρεσκάρουμε λίγα σταφύλια είναι να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Αυτή η απλή κίνηση αλλάζει την υφή τους, προσφέροντας μια φυσικά γλυκιά παγωμένη απόλαυση ειδικά κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών.

  1. Γλυκαίνουμε το πρωινό μας με σταφύλια

Το γεύμα βρώμης είναι μια υγιεινή, πλούσια σε φυτικές ίνες επιλογή πρωινού. Ωστόσο, πολλές εκδοχές είναι γεμάτες με πρόσθετα σάκχαρα – έως και 9 γραμμάρια ανά μερίδα. Τα σταφύλια προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο να προσθέσετε φυσική γλυκύτητα σε ένα κατά τα άλλα απλό πρωινό.

  1. Υγιεινό σορμπέ σταφυλιών σε 5 λεπτά

Ικανοποιήστε την επιθυμία σας για ένα παγωμένο, φρουτώδες επιδόρπιο με αυτό το νόστιμο σορμπέ. Απλά πολτοποιήστε τα κατεψυγμένα σταφύλια, πριν προσθέσετε μέλι, ξύσμα λεμονιού και χυμό λεμονιού. Και voilà: Θα έχετε μια δροσιστική, νόστιμη λιχουδιά που είναι έτοιμη σε πέντε λεπτά. (Απλά φροντίστε να αφήσετε χρόνο για τα σταφύλια να σκληρύνουν στην κατάψυξη – θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε εκεί τουλάχιστον πέντε ώρες πριν).

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ