Άγχος: Tips αυτοβοήθειας για τις περιόδους αυξημένου άγχους [vid]

Το να ζείτε με άγχος μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αυτο-βοηθηθείτε. Για συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, ανατρέξτε εδώ.

  • Μιλήστε σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε

Το να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε για ό,τι σας αγχώνει μπορεί να είναι μεγάλη ανακούφιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το να ξέρουμε ότι έχουμε κάποιον που θέλει να μας ακούσει και νοιάζεται για μας είναι από μόνο του ενδυναμωτικό και ανακουφιστικό. Εάν δεν είστε σε θέση να επικοινωνήσετε με κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον σας, είναι σημαντικό να θυμάστε πως μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης ή σε κάποιον/α ειδικό.

  • Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις ανησυχίες σας

Το άγχος μπορεί να το κάνει πολύ δύσκολο να σταματήσετε να ανησυχείτε. Μπορεί να έχετε ανησυχίες που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Ή μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε ότι πρέπει να συνεχίσετε να ανησυχείτε γιατί φαίνεται χρήσιμο – ή ότι μπορεί να συμβεί κάτι άσχημο εάν σταματήσετε τις σκέψεις.

Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση:

  • Αφιερώστε έναν συγκεκριμένο χρόνο για να επικεντρωθείτε στις ανησυχίες σας. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι βοηθάει να ορίσουν ένα χρονόμετρο.
  • Γράψτε τις ανησυχίες σας και κρατήστε τις σε ένα συγκεκριμένο μέρος – για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε ένα σημειωματάριο για τις ανησυχίες σας ή μπορείτε να τις γράψετε σε χαρτιά που στην συνέχεια αποθηκεύετε σε έναν φάκελο ή ακόμη και ένα βάζο.

 

  • Αναπνεύστε αργά και με συνείδηση

Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε και να νιώσετε περισσότερο υπό έλεγχο. Reminder: “Αναπνεύστε … θυμηθείτε πάντα να αναπνέετε. Πάρτε χρόνο για να εισπνεύσετε. Είναι το πιο απλό πράγμα, αλλά ξεχνιέται σε κρίσεις πανικού”.

Μπορεί το mindfulness να σας βοηθήσει;

Η συνειδητότητα είναι ένας τρόπος να δώσετε την πλήρη προσοχή σας στην παρούσα στιγμή. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν σημαντιές βελτιώσεις ως προς την αντιμετώπιση ορισμένων διαταραχών άγχους, μετά από ασκήσεις διαλογισμού, τεχνικές αναπνοής, τραγούδια matra και άλλες εμπειρίες που ανακουφίζουν το νευρικό σύστημα, μέσα από την εστίαση στο παρόν.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here