Επίθεση σε 18χρονη στα Χανιά: «Πονοκέφαλος» για ΕΛ.ΑΣ. ο μιμητισμός – Έκανε «σχολή» το βιτριόλι;


Την ημέρα που ξεκινούσε η δίκη για την απάνθρωπη επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας, ένας 56χρονος εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος 18χρονης στην περιοχή του Μαύρου Μώλου στον Κίσσαμο Χανίων.

Σε αυτή την περίπτωση ο 56χρονος δεν έριξε βιτριόλι στην νεαρή κοπέλα, ωστόσο, η «τυφλή» επίθεση που πραγματοποίησε με σπρέι αρωματικού χώρου θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και ανεπανόρθωτη βλάβη στην όραση της 18χρονης.

Το φαινόμενο του μιμητισμού ανησυχούσε από την αρχή τις Αρχές. Στην περίπτωση των Χανίων κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τη σύνδεση της αποτρόπαιης αυτής ενέργειας με το φαινόμενο του μιμητισμού.

Ο 56χρονος πλησίασε την κοπέλα και ξαφνικά άρχισε να την ψεκάζει στα μάτια με υγρό, που της προκάλεσε δυνατό πόνο στα μάτια και προσωρινή απώλεια όρασης. Η κοπέλα διακομίστηκε αρχικά στο κέντρο υγείας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Όπως διαπιστώθηκε, δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά και έτσι πήρε εξιτήριο και μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου έκανε μήνυση κατ’ αγνώστου.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 56χρονο, ο οποίος ομολόγησε ότι είναι ο δράστης. Ο 56χρονος συνελήφθη, οδηγήθηκε στο Τμήμα και εκεί αναγνωρίστηκε από το θύμα. Στη συνέχεια, ομολόγησε την πράξη του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο δράστης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και δεν γνωριζόταν με το θύμα. Έρευνα γίνεται για το κατά πόσο παρακολουθούσε την 18χρονη κοπέλα. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο ψεκασμός του θύματος έγινε με σπρέι αρωματικού χώρου, το οποίο προκαλεί έντονο ερεθισμό στα μάτια και υπό προϋποθέσεις και ακόμα σοβαρότερες βλάβες.

Το θύμα είχε περιγράψει στους αστυνομικούς στην κατάθεσή του ότι πρόλαβε να δει ότι ο δράστης κρατούσε ένα κυλινδρικό μπουκάλι.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με επίθεση με καυστικό υγρό, ωστόσο, ο τρόπος που έδρασε ο 56χρονος θυμίζει τέτοιου είδους επιθέσεις.

Στη χώρα μας οι επιθέσεις με καυστικό υγρό ήταν κατά το παρελθόν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας θυμούνται την επίθεση σε βάρος του γνωστού δικηγόρου, Παύλου Σαράκη, τον Δεκέμβριο του 2007 στο Νέο Κόσμο αλλά και την επίθεση σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα το Νοέμβριο του 2008.

Μετά από πολλά χρόνια μία επίθεση με βιτριόλι συντάραξε ξανά το πανελλήνιο το Μάιο του 2020. Θύμα μία νέα γυναίκα, η Ιωάννα, η οποία έγινε στόχος το Μάιο του 2020, έξω από τα γραφεία της εταιρίας όπου εργαζόταν στην Καλλιθέα. Οι βλάβες που προκάλεσε η δράστις στην Ιωάννα θα την ακολουθούν σε όλη της τη ζωή. Η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης ξεκίνησε την Τετάρτη.

Μετά την επίθεση στην Καλλιθέα οι αστυνομικοί εξέφραζαν φόβους για μιμητές. Και οι φόβοι φαίνεται ότι μπορεί σε έναν βαθμό να έχουν επαληθευτεί. Από τους αστυνομικούς δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ενώ για πάρα πολλά χρόνια οι επιθέσεις με βιτριόλι ήταν ελάχιστες, τώρα μέσα σε διάστημα λίγων μηνών σημειώθηκαν δύο περιστατικά με καυστικό υγρό. Το πρώτο τον περασμένο Απρίλιο, όταν μία 25χρονη δέχτηκε επίθεση από συνομήλικο της που ήθελε να την εκδικηθεί γιατί δεν ήθελε επανασύνδεση μαζί του. Το δεύτερο πριν δύο ημέρες όταν ιερέας εκτόξευσε βιτριόλι με στόχο έξι μητροπολίτες, έναν κληρικό και δύο δικηγόρους.

Οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με το θέμα παρατήρησαν –εκ νέου- πόσο εύκολο είναι για κάποιον να προμηθευτεί θειικό οξύ μέσω διαδικτύου. Το ίδιο είχαν παρατηρήσει όταν διαπίστωσαν ότι η γυναίκα που επιτέθηκε στην Ιωάννα στην Καλλιθέα είχε αγοράσει το καυστικό υγρό μέσω ίντερνετ έναντι 4,5 ευρώ.

Οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να αγοράσει βιτριόλι είναι πολλές και αυτό γίνεται «με ένα κλικ».

Στο εμπόριο το θειικό οξύ διατίθεται κυρίως με περιεκτικότητα 96-98% και βρίσκεται εύκολα και σε αρκετά καταστήματα, καθώς χρησιμοποιείται ως αποφρακτικό. Ακόμα, πωλείται και χύμα προς δύο ευρώ το κιλό, ενώ μέσω διαδικτύου κάποιος μπορεί να αγοράσει 40 κιλά έναντι 22 ευρώ.

Λίγες είναι οι ιστοσελίδες που θέτουν όρους στους αγοραστές, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ. Μία από αυτές σημειώνει με υπογραμμισμένα γράμματα:

«ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαθέσιμο μόνο με την έκδοση τιμολογίου και στοιχεία ταυτότητος παραλήπτη».

Το θειικό οξύ, κοινώς βιτριόλι, περιγράφεται ως «ένα άχρωμο και σχετικά ιξώδες, ελαιώδες υγρό, το οποίο είναι διαλυτό στο νερό σε οποιαδήποτε αναλογία, με έκλυση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας. Είναι ισχυρότατα διαβρωτικό και καυστικό οξύ (προκαλεί σοβαρά εγκαύματα σε επαφή με το δέρμα), καθώς και οξειδωτικό σε μεγάλες συγκεντρώσεις και υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, το θειικό οξύ διαθέτει εντονότατη αφυδατική δράση και όταν έρθει σε επαφή με οργανική ύλη (π.χ. ξύλο, χαρτί) την απανθρακώνει, αφαιρώντας μόρια νερού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ