Στρες Διαχείριση: Κλειδιά για την υγιεινή αντιμετώπισή του – Λέμε “όχι” στο αλκοόλ, ουσίες και υπερφαγία


Στρες Διαχείριση: Το στρες αποτελεί μια δυσάρεστη πλευρά της καθημερινότητας για τους περισσότερους. Μπορεί να γίνει τόσο ψυχοφθόρο που να μας αναγκάζει να αναζητάμε απεγνωσμένα τρόπους ανακούφισης, είτε με τη μορφή αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών – τόσο νόμιμων, όσο και μη – υπερφαγίας είτε απελευθέρωσής του με άλλους ανθυγιεινούς τρόπους, που επιβαρύνουν τις σχέσεις.

Το στρες είναι ο τρόπος που έχουν το σώμα και ο νους να μας επικοινωνούν ότι βρισκόμαστε υπό έντονη πίεση. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είμαστε προγραμματισμένοι να μπορούμε αποτελεσματικά να διαχειριστούμε πολλούς ψυχοπιεστικούς παράγοντες ταυτόχρονα. Όταν υπερβαίνουμε το όριο, η απόκριση του σώματος είναι να μας στείλει σήματα στρες. Η σωματική του έκφραση γίνεται μέσω πονοκεφάλων, κόπωσης, κλάματος, ενώ η συναισθηματική του έκφραση μέσω θυμού, απελπισίας και οργής.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αντιμετωπίζουμε το στρες όταν πρωτοεμφανίζεται. Πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να «θάψουν» το στρες και να πείσουν τον εαυτό τους ότι τα καταφέρνουν, αλλά αυτό οξύνει τελικά το πρόβλημα.

4 διαφορετικά είδη στρες

  1. Το στρες του χρόνου

Είναι πολύ σύνηθες για τους εργαζόμενους που ανησυχούν συνεχώς ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα. Εμφανίζεται όταν υπάρχει υπερβολικός φόρτος εργασίας και πίεση ώστε τα πράγματα να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένο χρόνο.

  1. Ψυχολογικό στρες

Συμβαίνει όταν κάποιο γεγονός ή στοιχείο πυροδοτεί ένα αρνητικό συναίσθημα, το οποίο βγαίνει εκτός ελέγχου. Ένα παράδειγμα είναι όταν παλεύουμε με την παθολογική ζήλια. Ένας άνδρας κάνει, για παράδειγμα, βόλτα με τη σύντροφό του, όταν ένας άλλος πολύ όμορφος και γυμνασμένος άνδρας περνά από δίπλα τους. Αμέσως, πυροδοτείται στρες κα εμφανίζονται μια σειρά συμπτωμάτων, όπως οργή, ένταση, τρέμουλο και ανασφάλεια.

  1. Προληπτικό στρες

Αναπτύσσεται όταν κάποιος νιώθει στρες επειδή είναι απροετοίμαστος για κάτι. Ίσως συμβαίνει μια ξαφνική αλλαγή στα σχέδια ή στο αποτέλεσμα που μπορεί να είναι πολύ αβέβαιο. Η αβεβαιότητα για τη συνέχεια είναι το ερέθισμα γι’ αυτό το είδος στρες.

  1. Στρες συνάντησης

Σχετίζεται με την επαφή με άλλους ανθρώπους, κάτι που για κάποιους είναι ιδιαίτερα δύσκολο, είτε γιατί είναι πολύ συνεσταλμένοι, είτε επειδή δεν έχουν αυτοπεποίθηση. Ένα παράδειγμα είναι ένας υπάλληλος σούπερ-μάρκετ που πρέπει να αντιμετωπίσει έναν δυσαρεστημένο πελάτη.

Πώς να αντιμετωπίσουμε τα διαφορετικά είδη στρες

Διαχείριση του στρες χρόνου

– Βελτιώνουμε τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου. Συχνά, αυτό το είδος στρες υπάρχει επειδή ακριβώς ο χρόνος δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά. Κρατήστε ημερολόγιο ή σημειώσεις για να σας υπενθυμίζεται το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Γινόμαστε ρεαλιστές. Το στρες διαχείρισης του χρόνου επίσης εμφανίζεται όταν υπερεκτιμάμε τον εαυτό μας. Πόσα μπορούμε πραγματικά να καταφέρουμε μέσα σε μία ημέρα; Αναρωτηθείτε και ύστερα απαντήστε με ειλικρίνεια. Η ζωή θα γίνει ευκολότερη, αν αναλαμβάνετε την ποσότητα εργασίας που μπορείτε να φέρετε τελικά εις πέρας.

Διαχείριση του ψυχολογικού στρες

– Μιλάμε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και σε κάποιον έμπιστο φίλο ή στο/στη σύντροφό μας. Είναι σημαντικό να βρούμε το ερέθισμα που ενεργοποιεί το ψυχολογικό μας στρες. Αν μία λέξη ή μια κατάσταση ενεργοποιεί το συναίσθημα ή είναι μια σκέψη που προκαλεί δυσφορία, τότε υπάρχει ένα υποβόσκον ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί και εδράζεται στο παρελθόν.

– Καταγράφουμε τα συναισθήματά μας. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό του κύκλου που ενεργοποιείται, όταν αυτό το στρες κάνει την εμφάνισή του. Εκεί θα δείτε τα μοτίβα της συμπεριφοράς σας, κάτι που θα σας δώσει τη ματιά ενός κατά κάποιο τρόπο εξωτερικού παρατηρητή.

Διαχείριση του προληπτικού στρες

– Δοκιμάζουμε τον διαλογισμό. Αυτός και οι ασκήσεις αναπνοής συνιστούν εξαιρετικές επιλογές αντιμετώπισης του προληπτικού στρες, επειδή αυτό το είδος πυροδοτείται από το «και αν» και φτάνει στα πιο καταστροφικά σενάρια. Ο διαλογισμός βοηθά στην ηρεμία της σκέψης και χρειάζεται τουλάχιστον 10 λεπτά από το χρόνο σας.

– Δοκιμάζουμε και τη χρήση των θετικών διαβεβαιώσεων. Η επανάληψη του «όλα θα πάνε καλά» ή «θα είμαι μια χαρά, ό,τι κι αν συμβεί», είναι καλός τρόπος να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι δεν χρειάζεται να επιτρέπουμε στο στρες να μας καθοδηγεί, αλλά αντιθέτως μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο.

Διαχείριση του στρες συνάντησης

– Χτίζουμε την αυτοπεποίθησή μας. Μας βοηθά να μη φοβόμαστε το πώς θα φανούμε στους άλλους κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης. Η ψυχοθεραπεία βοηθά αρκετά στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης, αλλά και η προσπάθεια κοινωνικοποίησης με άτομα που θέλουμε την παρέα τους.

– Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ