Ψυχική υγεία: Όταν το mindfulness γίνεται όχημα προς την ψυχική ανθεκτικότητα


Όπως ο αθλητισμός εξασκεί το σώμα σας, έτσι και ο διαλογισμός και η συνειδητότητα-mindfulness ασκούν το μυαλό σας. Αν και το Mindfulness δεν συνιστά θεραπεία για χρόνιες διαταραχές συναισθηματικού και ψυχολογικού στρες, έχει ωστόσο πολλά ευεργετικά οφέλη για την διαχείριση της διάθεσης, την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και την βελτίωση της υποκειμενικής αίσθησης της ευημερίας.

Ως εκ τούτου μπορεί να αξιοποιηθεί σαν ένα μη παρεμβατικό, συμπληρωματικό εργαλείο στη θεραπεία συναισθηματικών ή ψυχικών προκλήσεων. Συγκεκριμένα, μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

Ακολουθούν ορισμένα ευρήματα μελετών που υποστηρίζουν τα οφέλη του mindfulness και του διαλογισμού για την ψυχική σας υγεία και τον εγκέφαλό σας:

  • Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα μοντέλο θεραπείας βασισμένο στην επίγνωση σε διάστημα 56 εβδομάδων μείωσε σημαντικά το χρονικό διάστημα πριν από την υποτροπή επεισοδίων χαμηλής διάθεσης. Βοήθησε επίσης στη μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμη διατήρηση της υγιούς διάθεσης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι βίωσαν καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

  • Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οκτώ εβδομάδες θεραπείας βασισμένης στην ενσυνειδητότητα βελτίωσε τις βαθμολογίες ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων. Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα άγχους και καλύτερη διαχείριση των σκέψεων που το πυροδοτούν. Το άγχος είναι μια γνωστική κατάσταση.διαδικασία που συμβαίνει όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συναισθηματική σας απόκριση λόγω των αντιλαμβανόμενων απειλών.  Μετά από οκτώ εβδομάδες μαθημάτων mindfulness, οι μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων στην μελέτη έδειξαν μείωση της απόκρισης μάχης ή φυγής στο κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον φόβο και το συναίσθημα. Ειδικότερα, η αμυγδαλή – ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την απόκριση του σώματός σας στο στρες κατά τη διάρκεια ενός αντιληπτού κινδύνου – είναι ένας βασικός βιοδείκτης άγχους στο σώμα σας.

 

Ακολουθεί βίντεο:

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ