Σεξ εμμηνοπάυση: Παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία κατά και μετά την εμμηνόπαυση


Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν σωματικές και συναισθηματικές τροποποιήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου.

Όταν ένα άτομο φτάσει τα 40 του, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αρχίζουν να μειώνονται. Τελικά, η εμμηνόρροια θα σταματήσει. Η απουσία της περιόδου για 12 μήνες, σηματοδοτεί την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν την εμμηνόπαυση νωρίς. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, σε ιατρική κατάσταση ή σε ορισμένους τύπους θεραπείας, όπως για παράδειγμα τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών ή της μήτρας.

Ανεξάρτητα από το πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση, τον λόγο που ξεκινά και την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου, μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία και την εμπειρία του σεξ.

Ωστόσο, ορισμένες θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των επιδράσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.

  • Φυσιολογικές επιδράσεις τις εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία και την εμπειρία του σεξ. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, μειώνονται. Αυτό προκαλεί αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς του κόλπου και του αιδοίου. Ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι απαραίτητες για τη διαχείριση αυτών των αλλαγών.

Ένα αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι η κολπική ατροφία. Οι κολπικοί ιστοί χάνουν την ελαστικότητα και την υγρασία τους και γίνονται πιο λεπτοί, ξηραίνονται και χάνουν τις πτυχώσεις τους. Οι λεπτότεροι ιστοί σπάνε πιο εύκολα, μελανιάζουν και ερεθίζονται.

Οι ιστοί λαμβάνουν επίσης λιγότερη λίπανση. Αυτό εντείνει την τριβή κατά τη διάρκεια της επαφής και αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης.

Οι φυσικές επιδράσεις που μπορούν να επηρεάσουν το σεξ κατά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

  • μείωση ή απώλεια ελαστικότητας στο κολπικό τοίχωμα
  • πόνος, αιμορραγία ή κάψιμο κατά τη διάρκεια του σεξ
  • μειωμένη λίμπιντο ή σεξουαλική ορμή
  • δυσκολία διέγερσης
  • επανειλημμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ατροφικής κολπίτιδας, η οποία περιλαμβάνει φλεγμονή των κολπικών ιστών. Αυτό, επίσης, μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο, κνησμό και κάψιμο.

 

Η εμπειρία της εμμηνόπαυσης και η σοβαρότητα των επιπτώσεών της μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν αυτές οι επιδράσεις αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή ή να μειώνουν την ποιότητα ζωής σας.

  • Συναισθηματικές αλλαγές

Οι κυμαινόμενες ορμόνες μπορούν επίσης να έχουν συναισθηματικό αντίκτυπο, επηρεάζοντας τον ύπνο και τη διάθεση. Η κούραση, το άγχος, η ευερεθιστότητα, η δυσκολία συγκέντρωσης και η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα συχνές.

Σε συνδυασμό με τις φυσικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, αυτές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμπειρία ή την απόλαυση του σεξ ενός ατόμου. Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή η αδυναμία να απολαύσετε το σεξ μπορεί επίσης να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας και τις σχέσεις σας.

Η θλίψη, η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν θλίψη κατά την εμμηνόπαυση, καθώς αισθάνονται ότι φτάνουν στο τέλος της νιότης τους. Κάποιοι μπορεί να θρηνούν τη γονιμότητά τους. Το άτομο μπορεί επίσης να χάσει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που του έδιναν ευχαρίστηση, συμπεριλαμβανομένου του σεξ.

Οι πιο συνηθισμένες συναισθηματικές επιδράσεις που επηρεάζουν το σεξ περιλαμβάνουν:

  • άγχος, νευρικότητα ή αβεβαιότητα
  • έλλειψη συγκέντρωσης και κινήτρων
  • κούραση
  • κατάθλιψη ή θλίψη
  • αίσθημα απώλειας ή λύπης
  • απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας ή ενδιαφέροντος
  • μειωμένη αυτοπεποίθηση
  • μειωμένη οικειότητα
  • ευερεθιστότητα

 

Ωστόσο, δεν βιώνουν όλοι αρνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις κατά την εμμηνόπαυση. Μερικοί άνθρωποι έχουν μια αίσθηση απελευθέρωσης που δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για την εγκυμοσύνη ή την έμμηνο ρύση. Πολλοί το βλέπουν ως την έναρξη ενός συναρπαστικού νέου σταδίου στη ζωή, το οποίο μπορούν να προσεγγίσουν με μεγαλύτερη σοφία και αυτοπεποίθηση.

Ανάλογα με τις περιστάσεις, ορισμένοι βιώνουν επίσης μια απελευθέρωση από τις ευθύνες φροντίδας των παιδιών και απολαμβάνουν την ευκαιρία να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και στις δικές τους ανάγκες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ