Απώλεια βάρους μικροβίωμα: Μελέτη υποδεικνύει ένα πιθανό κλειδί επιτυχίας

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης υποδεικνύουν ότι η ικανότητα ενός ατόμου να χάσει κιλά θα μπορούσε να έχει σχέση με το τι βρίσκεται στο έντερό του. Πιο συγκεκριμένα, το μικροβίωμα φέρεται να σχετίζεται σημαντικά με την επιτυχή ή μη έκβαση της διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους. Ίσως δηλαδή οι προσπάθειες απώλειας βάρους του παρελθόντος έπεφταν στο κενό, όχι μόνο επειδή δεν καταφέρνατε να πειθαρχήσετε στις οδηγίες των ειδικών. Πιθανόν ο κόπος σας να πήγαινε χαμένος εξαιτίας των μικροοργανισμών που κατοικούν στον οργανισμό σας και σαμποτάρουν τη διατροφή σας. Ως εκ τούτου, γίνεται εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε απώλεια κιλών. Ας δούμε λοιπόν τι υποδηλώνει μια νέα μελέτη, που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο με τις καινοτομίες στη βιώσιμη διατροφή.

Τι είναι το μικροβίωμα;

Τα μικροβιώματα είναι μικροοργανισμοί που μας βοηθούν να διασπάσουμε τα τρόφιμα. Ο καθένας έχει έναν στρατό από αυτούς τους μικροσκοπικούς βοηθούς στο ενεργητικό του. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογίας Συστημάτων στο Σιάτλ (Institute for Systems Biology in Seattle) αποφάσισαν να παρατηρήσουν σε βάθος το ρόλο που μπορεί να παίξει το μικροβίωμα. Αναλυτικότερα, στόχευσαν στον αντίκτυπο που έχει όταν πρόκειται για σταθερή απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το βασικό μικροβίωμα 105 ατόμων που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πράγματι παράξενο. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι το σύνολο της ομάδας που εφαρμόζει πιο υγιεινές αλλαγές στη διατροφή. Ωστόσο, περίπου οι μισοί από αυτούς δεν έχασαν βάρος. Εξετάζοντας το αρχικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων, οι ερευνητές ανακάλυψαν το εξής:

  • Τα άτομα των οποίων το σώμα ήταν ανθεκτικό στην απώλεια βάρους είχαν μικροβίωμα με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης βακτηρίων
  • Εκείνα που έχαναν πιο εύκολα βάρος διέθεταν υψηλότερα λειτουργικό μικροβίωμα

Αυτό που τελικά έδειξε η μελέτη του Ινστιτούτου ήταν τι ακριβώς; ‘Οτι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν χάνουν βάρος απλώς λόγω αλλαγών στη διατροφή. Αυτοί οι άνθρωποι πιθανότατα χρειάζονται μεγαλύτερες παρεμβάσεις από μια απλή αλλαγή του φαγητού τους.

Ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Sean Gibbons ανέφερε σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης:

«Τουλάχιστον, αυτή η μελέτη μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά στις μετρήσεις του υγιεινού τρόπου ζωής. Την ίδια στιγμή, ενδέχεται να οδηγήσει στον εντοπισμό εκείνων που ίσως να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους … Κατανοώντας ποια μικρόβια και ποιες μεταβολικές διεργασίες βοηθούν στην προώθηση της απώλειας βάρους στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πρεβιοτικές και προβιοτικές παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να ωθήσουν ένα μικρόβιο ανθεκτικό στην απώλεια βάρους να μοιάζει περισσότερο με ένα επιτρεπτό μικροβίωμα απώλειας βάρους».

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ