Σεξουαλική διάθεση ήλιος: Νέα μελέτη δείχνει πώς η συχνή έκθεση στο ηλιακό φως ενισχύει το πάθος

Αν αναζητάτε τρόπους για να «θερμάνετε τα πράγματα» στο υπνοδωμάτιο, λίγος ήλιος μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Σύμφωνα με Ισραηλινούς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από το φως του ήλιου ενισχύει το ρομαντικό πάθος. Ο Carmit Ο Levy, PhD, καθηγητής βιοχημείας ανθρώπινης μοριακής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ανέφερε σχετικά: «Η έκθεση στον ήλιο ή την υπεριώδη ακτινοβολία ενισχύει το σεξουαλικό σύστημα και κάποιες πτυχές του ρομαντικού πάθους στους ανθρώπους μέσω του δέρματος. Μιλάω για πολύ ήπια έκθεση σαφώς».

Ο Levy εξήγησε ότι δύο δερματικά συστήματα στο σώμα ανταποκρίνονται στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία:

  • Το ένα παράγει χρωστική ουσία που προστατεύει το δέρμα από την επόμενη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
  • Ταυτόχρονα, ένα άλλο ονομάζεται σύστημα επισκευής DNA

Όταν οι ακτίνες UV χτυπούν το δέρμα, οι ακτίνες προκαλούν βλάβη του DNA στα κύτταρα του δέρματος. Το σύστημα επισκευής του DNA τίθεται σε δράση χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την έκθεση σε ακτίνες UV. Αρχίζει λοιπόν να διορθώνει τη βλάβη του DNA. «Διαπιστώσαμε ότι το σύστημα βλάβης DNA που αναγνωρίζει τη βλάβη και αρχίζει να το διορθώνει ενεργοποιεί επίσης το ενδοκρινικό σύστημα σεξουαλικότητας», δήλωσε ο Levy.

Σεξουαλική διάθεση ήλιος: Περισσότερα στοιχεία για την μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε έκθεση 32 φοιτητών σε 20 λεπτά φωτοθεραπείας UVB. Το αίμα των συμμετεχόντων ελήφθη πριν από την έκθεση και μετά. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για τις συμπεριφορές τους με ρομαντικό πάθος και επιθετικότητα. Μετά την έκθεση στον ήλιο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρουσίασαν άνοδο στο ρομαντικό πάθος. Οι άνδρες σημείωσαν επίσης αύξηση των επιπέδων επιθετικότητας.

«Ήταν εκπληκτικό να βλέπουμε τα ευρήματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Είδαμε την ενίσχυση των ορμονικών συστημάτων της σεξουαλικότητας. Όχι των πραγματικών ορμονών, αλλά των συστημάτων της σεξουαλικότητας, καθώς και του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο Levy.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνα αυτή θα ανοίξει την πόρτα για καλύτερη θεραπεία σε καταστάσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες φύλου και εκείνες που επηρεάζονται από το ενδοκρινικό σύστημα. «Ίσως η φωτοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση αυτών των πτυχών. Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σίγουρα, [αλλά] έχει ανοίξει το μυαλό προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο Levy.

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here