AUKUS: Ο Μακρόν περνά στην αντεπίθεση και ισχυροποιεί τη συνεργασία του με την Ινδία


Το «ρήγμα» στις σχέσεις του Παρισιού με την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ βαθαίνει όλο και περισσότερο με φόντο την ανακοίνωση της σύναψης της νέας αμυντικής συμφωνίας AUKUS. Μετά την ανάκληση των πρεσβευτών της Γαλλίας από ΗΠΑ και Αυστραλία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχωρά σε μία κίνηση – ματ με την Ινδία.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε αχαρτογράφητα νερά η Αυστραλία με πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός

Η αιφνίδια ανακοίνωση της συγκρότησης στρατηγικής αμυντικής σύμπραξης μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ έρχεται να ενισχύσεις τις σχέσεις της Καμπέρα με την Ουάσινγκτον μέσω της απόκτησης πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και αμερικανικών πυραύλων, με κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης με την Κίνα, η οποία και χαρακτήρισε «ανεύθυνο» το εγχείρημα της AUKUS και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, πέρασε στον πυρηνικό κόσμο, όχι στα πυρηνικά όπλα, αλλά στην ανάπτυξη ενός στόλου τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων τεχνολογίας αιχμής σε σύμπραξη με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός της άμεσης συνέπειας αυτής της στρατηγικής σύμπραξης που ήταν η ακύρωση του συμβολαίου με την Γαλλία για την κατασκευή συμβατικών υποβρυχίων και η οργή του Παρισιού, ο Σκοτ Μόρισον τίναξε στον αέρα σειρά πολιτικών ταμπού της Αυστραλίας: Κατά πρώτον, την παραδοσιακή απαγόρευση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αλλά επίσης την πολύ προσεκτική προσέγγιση που είχε υιοθετήσει η Καμπέρα απέναντι στην Κίνα για την αποφυγή της έντασης με το Πεκίνο.

«Η συνεργασία αυτή για τα πυρηνικά υποβρύχια βλάπτει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών και υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε από κοινού από τον Τζο Μπάιντεν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον Σκοτ Μόρισον θα επιτρέψει στην αυστραλιανή ήπειρο να αποκτήσει πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός, την οποία ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί σε στενούς της συμμάχους, όπως το Ισραήλ.

Η Μαλαισία προειδοποιεί: Το AUKUS μπορεί να προκαλέσει κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Η Μαλαισία διατύπωσε σήμερα την ανησυχία της ότι το σχέδιο της Αυστραλίας να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια βάσει της συμφωνίας AUKUS με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης σε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

«Θα προκαλέσει άλλες δυνάμεις να ενεργήσουν, επίσης, περισσότερο επιθετικά στην περιοχή, ιδίως στη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού της Μαλαισίας σε μια ανακοίνωση.

«Ως μια χώρα της ASEAN (Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), η Μαλαισία υιοθετεί την αρχή του να παραμείνει η ASEAN ως μια Ζώνη Ειρήνης, Ελευθερίας και Ουδετερότητας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Μαλαισία προέτρεψε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις και τον ανταγωνισμό εξοπλισμών στην περιοχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ