Έτσι θα αναχαιτιστεί ο κορονοϊός: Τρίτη δόση με mRNA εμβόλια και ταυτότητα στην… εστίαση

Όσο βαδίζουμε προς τα μέσα του Φθινοπώρου, τόσο πιο αναγκαίο κρίνεται για την κυβέρνηση η πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας και το χτίσιμο τοίχους ανοσίας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα δεν… αστειεύεται. Στα όπλα που διαθέτει το κυβερνητικό επιτελείο για την αναχαίτιση της πανδημίας φαίνεται ότι προστίθενται δύο νέα. Η τρίτη δόση του εμβολίου για περισσότερες κατηγορίες, αλλά και η πάταξη της «πλαστοπροσωπίας».

Από τις 13 Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ νέα μέτρα για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων της εστίασης, με τους ανεμβολίαστους να βλέπουν ερμητικά κλειστές τις πόρτες των εστιατορίων, των μπαρ και των γηπέδων. Η περασμένη εβδομάδα αντιμετωπίστηκε ως περίοδος «προσαρμογής» στα νέα μέτρα, αν και τα πρόστιμα δεν άργησαν να πέσουν σε όσους τα παραβίαζαν.

Από τη Δευτέρα (20/09) οι έλεγχοι αναμένεται να αυξηθούν τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στην εστίαση. Όμως, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, ειδικά για την εστίαση και την είσοδο στους κλειστούς χώρους, αναμένεται να εφαρμοστεί διπλός έλεγχος. Ειδικότερα για είσοδο των εμβολιασμένων σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της ταυτότητας, μαζί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Και αυτό διότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις «πλαστοπροσωπίας», με αρκετούς να κάνουν χρήση πιστοποιητικών συγγενών ή φίλων τους. Βέβαια, αν και τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι η εφαρμογή αυτού του διπλού ελέγχου θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, τονίζουν πως κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα και αποτραπούν νέα lockdown.

Τρίτη δόση για νέες κατηγορίες πολιτών – Ποιους θα αφορά

Έφτασε η ώρα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών καθώς τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και επανέλαβε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Την Δευτέρα θα εξειδικεύσουμε, τις ηλικιακές ομάδες για την γ΄ δόση και θα γίνει με mRΝA εμβόλια. Τέλος τα εμβόλια Johnson & Johnson, και AstraZeneca» τόνισε μιλώντας στο OPEN o Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ-1, την Κυριακή, ο κ. Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισε πως, η ενισχυτική δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα αφορά άτομα με ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω.

Σε ότι αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου, ήδη έχουν κλειστεί περίπου 10.000 ραντεβού. Αύριο Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε το περίγραμμα των ανακοινώσεων, λέγοντας πως θα δοθεί σύσταση να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση οι πολίτες από ένα ηλικιακό όριο και πάνω, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών και είπε κατηγορηματικά πως η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπλήρωσε ακόμη, πως καθημερινά κλείνονται 15-25 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμούς και τα περισσότερα από αυτά είναι από νέους ανθρώπους.

Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

«Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία», δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την Covid-19.

Τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

  • Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
  • Επίσης, από την ίδια μέρα είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.
  • Και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.
  • Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού πριν ταξιδέψουν.
  • Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
  • Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.
  • Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
  • Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
  • Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
  • Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ