Σε Νέα Υόρκη και Παρίσι ο πρωθυπουργός: Οι επαφές και το ραντεβού με Ερντογάν που δεν επιβεβαιώνεται


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά κύκλο επαφών για την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων της χώρας. 

Κύκλο διεθνών επαφών ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό στόχο την ενίσχυση των περιφερειακών, ευρωπαϊκών και διεθνών συμμαχιών της χώρας. Η αρχή έγινε με τη Σύνοδο της EUMED στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας υιοθετήθηκε η Διακήρυξη των Αθηνών.

Την Τετάρτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως λόγω της πανδημίας η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι διαφορετική όπως και οι επαφές, καθώς έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί. Σε αυτό το πλαίσιο ο αριθμός συναντήσεων και μελών αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ είναι περιορισμένος.

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Ground Zero και θα συναντηθεί με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, αλλά θα έχει και ραντεβού με βασικό αντικείμενο τις επενδύσεις. Θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, με τον οποίο διατηρεί άριστη προσωπική σχέση. Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση στην Αθήνα, ενώ είναι χορηγός της ψηφιακής ξενάγησης στην αρχαία Ολυμπία.

Μετά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Στην πόλη του φωτός ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ημέρες μετά την παρουσία του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED.

Στο μενού της συζήτησης των δυο ηγετών αναμένεται να βρεθούν η αγορά επιπλέον 6 Rafale που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και το θέμα των νέων φρεγατών.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο.

Αν και ο Ερντογάν έκανε λόγο για συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη την επόμενη Τετάρτη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν. Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στο Newsbomb.gr, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν συμπίπτει το πρόγραμμα τους.

Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχωρεί από τη Νέα Υόρκη στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσγειώνεται μία ώρα αργότερα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αν ο Τούρκος πρόεδρος παράτεινε την επίσκεψή του, τότε μία συνάντησή τους θα ήταν πιθανή.

Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά το έντονο διάβημα της Αθήνας για την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Από τα πυρά του Ερντογάν δεν ξέφυγαν ούτε οι ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι έστειλαν αυστηρά μηνύματα από τη σύνοδο των Αθηνών της EUMED9.

«Στη συνάντηση των 9 χωρών, έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας απάντησε. Θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι σε αυτά που είπαν και πόσο θα αντισταθούν. Η Τουρκία δεν είναι πορτιέρης κανενός. Πρέπει να δούμε από τους απέναντί μας έντιμα βήματα. Αν δεν τα δούμε, θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Είναι εμφανές ότι μετά τη διακήρυξη των EUMED9 επικρατεί εκνευρισμός στην Άγκυρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο να ανακατεύει την τράπουλα και προσπαθεί να μην εμφανιστεί η Τουρκία ως η χώρα που δημιουργεί προβλήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ