Βρεφική νοητική ανάπτυξη: Ο ρόλος της ενδοοικογενειακής βίας

Μια μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Maternal Child Health Journal. Η μελέτη είχε σχέση με τη νοητική ανάπτυξη βρεφών που υπόκεινται σε ενδοοικογενειακή βία. Τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Η χρηματοδότηση της μελέτης έγινε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Νοσηλευτικής Έρευνας. Στη μελέτη συμμετείχαν συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Η Linda Bullock βοήθησε στην εφαρμογή του προγράμματος Ενδοοικογενειακής Βίας Ενισχυμένης Περιγεννητικής Οικιακής Επίσκεψης (DOVE) στο αγροτικό Μιζούρι. Η περιοχή ενδυνάμωσε τον σχεδιασμό ασφάλειας και μείωσε την ενδοοικογενειακή βία για εκατοντάδες κακοποιημένες έγκυες γυναίκες. Έμαθε από τις επισκέψεις υγείας στο σπίτι ότι πολλές από τις κακοποιημένες γυναίκες είχαν έως εννέα διαφορετικούς ρομαντικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Έπειτα η Bullock διεξήγαγε μια μελέτη. Εκεί εξέτασε τον αντίκτυπο των πολλαπλών μορφών πατέρα στη γνωστική ανάπτυξη των νεογέννητων βρεφών.

Βρεφική νοητική ανάπτυξη: Μελέτη στις ΗΠΑ φέρνει στο φως σημαντικές πτυχές

Χορήγησε νευροαναπτυξιακές εξετάσεις κατά τις επισκέψεις στο σπίτι 3, 6 και 12 μήνες μετά τη γέννηση. Έκπληκτη διαπίστωσε ότι τα βρέφη γυναικών που είχαν μόνο έναν άντρα σύντροφο που τα κακοποίησε είχαν χειρότερα γνωστικά αποτελέσματα σε σύγκριση με βρέφη γυναικών με πολλούς άνδρες συντρόφους.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ποικιλία τρόπων με τους οποίους οι πολλαπλοί αριθμοί του πατέρα βοηθούσαν τη μαμά να στηρίξει το μωρό της. Είτε αυτό παρείχε φαγητό, στέγαση, φροντίδα των παιδιών ή οικονομικά οφέλη. Για τις γυναίκες με έναν μόνο σύντροφο που τις κακοποίησε, τον πατέρα του βρέφους, ο πατέρας μπορεί να μην παρείχε καμία φυσική ή οικονομική υποστήριξη ή να έπαιξε ενεργό ρόλο στη ζωή του παιδιού. Μπορεί να είναι δύσκολο για τις πολυάσχολες, ανύπαντρες μαμάδες που αγωνίζονται να βγάλουν άκρη. Συναντιούνται για να παρέχουν τα παιχνίδια και τη διέγερση που χρειάζονται τα βρέφη τους για να φτάσουν σε κρίσιμα ορόσημα ανάπτυξης», ανέφερε η Bullock.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα βρέφη που προέρχονται από σπίτια με ενδοοικογενειακή βία συχνά έχουν χειρότερα ακαδημαϊκά αποτελέσματα στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει λόγω νευροαναπτυξιακών καθυστερήσεων και υψηλότερου κινδύνου για διάφορα προβλήματα υγείας. Τέτοια προβλήματα είναι γαστρεντερική δυσφορία, προβλήματα στο φαγητό και τον ύπνο, καθώς και στρες και ασθένειες. «Οι νοσηλευτές επισκέπτονται σπίτια για να ελέγξουν τις έγκυες γυναίκες και τα αναπτυσσόμενα μωρά τους. Θέλουμε να εκπαιδευτούν στην αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων πιθανής βίας από τον σύντροφο. Εξακολουθώ να σκέφτομαι το 1983 όταν έστειλα εκείνη την κυρία πίσω στο σπίτι σε μια φοβερή κατάσταση. Είμαι παθιασμένη με το να βεβαιωθώ ότι μπορώ να βοηθήσω τις νοσοκόμες σήμερα να μην κάνουν το ίδιο λάθος που έκανα».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here