Kορονοϊός: Κρύβεται στην Καμπότζη το μυστικό για τoν ιό SARS-CoV-2 ; Η έρευνα του Ινσιτούτου Παστέρ

Ερευνητές από το Iνστιτούτο Παστέρ στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης συλλέγουν δείγματα από νυχτερίδες για να ρίξουν φως στην προέλευση της Covid-19 και να κατανοήσουν την πανδημία.

Οι επιστήμονες κάνουν πειράματα στην ίδια περιοχή όπου ένας παρόμοιος ιός είχε εντοπιστεί στις νυχτερίδες πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση του Reuters.

Ο «στενός συγγενής» του SARS-CoV-2

Το 2010, δύο δείγματα συλλέχθηκαν από νυχτερίδες του είδους horseshoe στην επαρχία Stung Trent κοντά στο Λάος. Μέχρι σήμερα φυλάσσονταν σε καταψύκτες στο Ινστιτούτο Παστέρ της Καμπότζης (IPC).

Πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε αυτά τα δείγματα, αναφέρει η έκθεση. Ως αποτέλεσμα αυτών των ερευνών ήρθε στο φως ένας «συγγενής ιός με τον ιού SARS-CoV-2» ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού και έχει στοιχίσει πάνω από 4,6 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Μία παρόμοια έρευνα με αυτή που διεξήχθη στις νυχτερίδες της Καμπότζης ξεκίνησε στις αρχές του τρέχοντος έτους και συνεχίζεται ακόμη στις Φιλιππίνες. Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση του Reuters, ερευνητές από την επαρχία Λαγκούνα των Φιλιππίνων, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «κυνηγοί ιών», έπιαναν νυχτερίδες στα δίχτυα και μάζευαν τις εκκρίσεις τους, για να προσομοιώσουν μοντέλα και να «σταματήσουν την επόμενη πανδημία».

Προέλευση και Εξέλιξη των ιών απο νυχτερίδες

Επί μία εβδομάδα, οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα από νυχτερίδες της Καμπότζης, κωδικοποιώντας πληροφορίες όπως είδος, φύλο, ηλικία, μεταξύ άλλων.
Ο Thavry Hoem, συντονιστής πεδίου για την έρευνα στην Καμπότζη, δήλωσε στο Reuters ότι ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα την Covid-19 μέσω αυτής της μελέτης.
Τα συμπτώματα των παθογόνων δεν εμφανίζονται σε είδη ξενιστών όπως οι νυχτερίδες, αλλά η μετάδοσή τους σε ανθρώπους ή άλλα ζώα μπορεί να επιφέρει τεράστια καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο δρ. Veasna Duong, επικεφαλής της ιολογίας στο IPC, δήλωσε ότι οι ειδικοί του Ινστιτούτου έκαναν τέσσερα ανάλογα ταξίδια τα τελευταία δύο χρόνια, για να εντοπίσουν ενδείξεις σχετικά με την προέλευση και την εξέλιξη του ιού που μεταδίδεται με τις νυχτερίδες, αναφέρει η έκθεση.

Η καταστραφή των οικοτόπων πίσω απο τις πανδημίες

Η ομάδα του θέλει να μάθει αν ο ιός είναι ακόμα «εκεί έξω» και πώς εξελίσσεται.
Πρόσθεσε ότι η ανθρώπινη παρέμβαση και η καταστροφή των φυσιολογικών οικοτόπων είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή που προκλήθηκε λόγω της Covid-19.

Είπε ότι οι πιθανότητες μετάλλαξης του ιού για να μολύνει ανθρώπους και οι πιθανότητες προσβολής από τον ιό που μεταφέρονται από την άγρια ζωή είναι περισσότερες, αν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με την άγρια ζωή. Ο ρόλου του εμπορίου άγριων ζώων στην εξάπλωση αυτού του ιού είναι ένας άλλος στόχος της εν λόγω έρευνας που χρηματοδοτείται από τη Γαλλία.

Η Julia Guillebaud, ερευνήτρια στη μονάδα ιολογίας του IPC, δήλωσε στο Reuters ότι το έργο στοχεύει στην απόκτηση νέων πληροφοριών σχετικά με τις αλυσίδες εμπορίου άγριου κρέατος στην Καμπότζη, την ποικιλομορφία των βήτα κορονοϊών που κυκλοφορούν και την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης γεγονότων που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε νέες πανδημίες, ανέφερε η έκθεση.

Ο ιός Έμπολα και οι κορονοϊοί όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS) είναι μερικοί από τους θανατηφόρους ιούς που προέρχονται από νυχτερίδες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here