Σεξ ρινική συμφόρηση: Υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον οργασμό και την αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας;

Μια μελέτη από Γερμανούς και Βρετανούς ερευνητές που μόλις κέρδισε το βραβείο Ig Nobel για την ιατρική υποδηλώνει ότι το οργασμικό σεξ μπορεί να καθαρίσει τη ρινική συμφόρηση. Λειτουργεί ακριβώς όπως θα λειτουργούσε ένα ρινικό αποσυμφορητικό. Τα βραβεία Νόμπελ Ig απονέμονται «για να τιμήσουν τα επιτεύγματα που κάνουν τους ανθρώπους πρώτα να γελούν και μετά τους κάνουν να σκεφτούν», με μια τελετή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και βραβευμένους μεταξύ άλλων Νομπελίστες. Ο φετινός νικητής αξίζει κριτική αξιολόγηση, πριν αποφασίσει αν συνταγογραφήσει οργασμό για όσους πάσχουν από βουλωμένη μύτη.

Κατά την κριτική αξιολόγηση της έρευνας, είναι σημαντικό να εξεταστεί πρώτα η εσωτερική εγκυρότητα. Θα μπορούσαν τα αποτελέσματα να προκλήθηκαν από άλλους παράγοντες, όπως προκατάληψη λόγω ελαττωμάτων στο σχεδιασμό ή λόγω του τρόπου που διεξήχθη η έρευνα; Το επόμενο βήμα είναι η ερώτηση εάν τα ευρήματα έχουν εξωτερική εγκυρότητα ή εάν μπορούν να γενικευτούν στον ευρύτερο πληθυσμό. Οι περισσότερες μελέτες που δεν χρησιμοποιούν τον σχεδιασμό μελέτης “χρυσού προτύπου” τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες για να καθοριστεί η αιτία και το αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη μελέτη Γερμανίας-Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν σαφώς χρυσού προτύπου μελέτη, καθώς τα ζευγάρια γνώριζαν ότι έκαναν σεξ. Επίσης ήταν μικρού μεγέθους με 18 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Κάθε άτομο είχε την σεξουαλική επαφή με οργασμό σε σύγκριση με ένα ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι που εφαρμόστηκε την επόμενη μέρα. Η ρινική ροή μετρήθηκε σε πέντε χρονικά σημεία:

  • πριν από το σεξ,
  • μετά τον οργασμό,
  • και ωριαία έως τρεις ώρες μετά.

 

Τα άτομα εξετάστηκαν με ερωτηματολόγιο για να προσδιοριστεί ποια από αυτά είχαν προϋπάρχουσες αποφράξεις στη μύτη τον τελευταίο μήνα. Η ρινική λειτουργία αξιολογήθηκε υποκειμενικά από τον συμμετέχοντα και αντικειμενικά με μια φορητή συσκευή που μετρούσε τη ροή του αέρα. Ως εκ τούτου, αυτή η μελέτη ήταν καλά σχεδιασμένη. Δηλαδή, εκτός από ένα μικρό ελάττωμα: ορισμένοι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να εστιάσουν στην συσκευή πριν και αμέσως μετά την επαφή, οδηγώντας σε έλλειψη ορισμένων δεδομένων!

Συμπεράσματα της έρευνας

Η ερευνητική εργασία σημειώνει ότι η θεωρία της «αντανακλαστικής ρινικής νεύρωσης» προτάθηκε από τον Γερμανό ωτορινολαρυγγολόγο Wilhelm Fliess. Ήταν στενός φίλος του Sigmund Freud και η θεωρία αναπτύχθηκε το 1897. Και οι δύο πίστευαν ότι οι νευρώσεις προκαλούνταν κυρίως από σεξουαλικά προβλήματα. Ο Fliess θεωρούσε ότι υπήρχαν συγκεκριμένα σημεία των γεννητικών οργάνων στη μύτη που επηρέαζαν τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, η θεωρία του απέτυχε στον επιστημονικό έλεγχο και ξεχάστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση είναι γνωστό ότι προκαλεί βελτιωμένη ρινική ροή. Αυτό το όφελος επιμένει έως και 30 λεπτά μετά τη σωματική δραστηριότητα. Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί της έρευνας, όπως το μικρό μέγεθος δείγματος εθελοντικών ζευγαριών και ο χρόνος των μετρήσεων της ρινικής ροής αέρα. Συνολικά, η μελέτη παρουσιάζει κάποια πειστικά στοιχεία ότι ο οργασμός βελτιώνει τη ρινική απόφραξη, τουλάχιστον για περίπου μία ώρα. Οι νικητές του Νόμπελ Ig προτείνουν περαιτέρω έρευνα για το αν ο αυνανισμός έχει παρόμοια οφέλη. Θέλουν επίσης να δουν αν ο πολλαπλός οργασμός μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here