Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εισέλθει σε κύκλο αναντίστρεπτης φθοράς


Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε αναντίστρεπτη φθορά.

Στην εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εισέλθει σε κύκλο αναντίστρεπτης φθοράς» προέβη ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα προοδευτικό, εναλλακτικό και δημοκρατικό αριστερό ρεύμα που θα αναλάβει και τη διακυβέρνηση της χώρας».

«Γι’ αυτό εμείς επενδύουμε στην άμεσα εφαρμόσιμη εναλλακτική μας πρόταση, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ», δήλωσε μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΤ. «Η πολιτική είναι μια μάχη και εκτιμώ ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να την κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για το, δε, εκλογικό δίλημμα τόνισε: «Επειδή ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως Καίσαρας και Λουδοβίκος, δεν υπάρχει περίπτωση να προκηρύξει εκλογές γιατί φοβάται. Αν φοβάται όμως αυτό δεν είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Δεν χρειαζόμαστε χρόνο και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτή τη μάχη. Είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που επέλεξε να βάλει το δίλημμα ‘Μητσοτάκης ή χάος’ και ο Αλ. Τσίπρας τον προκάλεσε να προκηρύξει εκλογές -εν μέσω της καταστροφικής κατάστασης που δημιούργησε στην πανδημία. Σήμερα βέβαια ο κ. Γεραπετρίτης τα μαζεύει άρον άρον, λέγοντας ότι δεν έχουμε λόγο να κάνουμε εκλογές. Φαίνεται πως στη ΔΕΘ η ΝΔ είχε στόχο τον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό, αλλά τελικά αναδείχθηκαν οι κινήσεις και οι προτάσεις της ψευτομαγκιές και κουτσαβακισμοί».

«Ο κ. Τσίπρας αντίθετα επέλεξε να λειτουργήσει υπεύθυνα στον αντίποδα της επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε… ψευτονταηλίκια από τη ΔΕΘ», σημείωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος.

Ειδικότερα, αναφερθείς στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος από τη ΔΕΘ είπε πως «το κόστος τους ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, που είναι απολύτως εφικτό». «Η κυβέρνηση ισχυριζόταν μέτρα 3,4 δισ. ευρώ που τελικά αποδείχθηκαν 450 εκατ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει ξαναγίνει από εν ενεργεία πρωθυπουργό να ανακοινώνει μέτρα που ήδη εφαρμόζονται», καυτηρίασε. «Αυτό αποδεικνύει και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού στηρίζει πολύ μικρές μειοψηφίες, μόλις το 5% της κοινωνίας», συνέχισε.

«Στόχος δικός μας με τη δέσμη των εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων που καταθέσαμε είναι να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού που είναι αναγκαία και λόγω της ακρίβειας. Πρέπει να οριστεί στα 800 ευρώ και αυτό αφορά τους νέους και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους εργαζομένους. Σημαίνει ενίσχυση του ΕΣΥ, και του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης που η κα Κεραμέως έχει βαλθεί να κατεδαφίσει παράγοντας πελατεία για τα κολέγια. Ακόμη, σημαίνει αναδιαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής μας για να στηρίξει πραγματικά τη μεσαία τάξη και όχι τις κοινωνικές ομάδες που έχουν στο μυαλό τους οι κκ Μητσοτάκης και Σκυλακάκης», συνέχισε ο Δημ. Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ιδεολογικό θέσφατο για τον κ. Σκυλακάκη το ότι δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις ανισότητες στην κοινωνία, καθώς είναι αμετανόητα νεοφιλελεύθερος».

Αναφερθείς στο δημοσιονομικό κόστος της αύξησης κατώτατου μισθού, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε: «Δεν επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αντίθετα οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Στην πραγματικότητα ενισχύει τον προϋπολογισμό και την τόνωση της ανάπτυξης».

Για τους υγειονομικούς τόνισε: «Το σύνολο του προγράμματος μας για την υγεία είναι 500 εκατ. ευρώ για το 2022 και σε βάθος τετραετίας ενισχύει τις πιστώσεις για το ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, στα 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιθέτως για το 2021 μειώνει τον προϋπολογισμό για το ΕΣΥ και για το 2022 έχει την ίδια διάθεση όπως μας ενημέρωσε ο κ. Πλεύρης».

«Αν μελετήσετε τις δημοσκοπήσεις για συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ η συναίνεση φτάνει το 70% και 75%. Το 60% της κοινωνίας δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση. Αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών στη χώρα. Το πολιτικό σκηνικό έχει απολύτως αλλάξει σε σχέση με αυτό που επικρατούσε ενάμιση χρόνο πριν. Πριν τις εκλογές του 2019 η διαφορά υπέρ της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 13% και προβλεπόταν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,5% και η διαφορά μας με τη ΝΔ δεν ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ», υπενθύμισε.

Ερωτηθείς για τις συμμαχίες που μπορεί μετεκλογικά να συνάψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Μεταξύ των αντιρρήσεων των κομμάτων και των επιφυλάξεων ή της σιωπής όσων αυτοπροοσδιορίζονται προοδευτικά κόμματα, μεσολαβούν οι εκλογές. Αν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πρώτο κόμμα -και θα είναι- τότε όλα τα κόμματα θα κληθούν να λάβουν την ευθύνη για το αν θα πάμε σε μια προοδευτική κυβέρνηση. Ήδη ο Αλ. Τσίπρας έχει επαφές και διαμορφώνει όρους για ένα ευρύτατο αντιπολιτευτικό μέτωπο, σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί οι όροι για κάτι τέτοιο εξάλλου -από νομοσχέδια μέχρι προτάσεις και ψηφοφορίες. Εφόσον έχουμε, λοιπόν, πολιτικές εξελίξεις και αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα δημιουργηθούν και οι συνθήκες για τις πολιτικές συμμαχίες. Το δίλημμα είναι προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ή το χάος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στο μεταξύ, ο Δημ. Τζανακόπουλος διερωτήθηκε: «Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι κάνει προοδευτική κυβέρνηση με Πλέυρη, Βορίδη, Μπογδάνο, Κυρανάκη και ακροδεξιούς φασίστες που έχει μαζέψει στη ΝΔ και ακόμα μιλάμε για την ειδική συνθήκη του 2015; Τότε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-ΠΑΣΟΚ είχε οδηγήσει τη χώρα σε μια συνθήκη ακραίας χρεοκοπίας και όπως ήταν διαμορφωμένοι οι πολιτικοί συσχετισμοί ήταν αναγκαία η διακυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Δεν χωράνε συγκρίσεις και συμψηφισμοί».

Και κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έχει αναδειχθεί ως ο προοδευτικός αριστερός πόλος στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος. Έχει διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό τοπίο έκτοτε, και η επιχείρηση να αναχθεί το πολιτικό παρόν του 2021 στο πολιτικό παρελθόν είναι μια ανόητη πρακτική και ξεπερασμένη παραπολιτική ανάγνωση των πραγμάτων που δεν μας απασχολεί».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ