Ανάπτυξη άνω του 6% το 2021 αναμένει ο Γιάννης Στουρνάρας


H ισχυρή ανάκαμψη σε συνδυασμό με την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω των προγραμμάτων της ακόμα και αν σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP), ανέφερε  ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, στο Politico. 

Τα σχόλιά του έρχονται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση για ανάπτυξη το 2021 από 3,6% σε 5,9 %, η οποία αναμένεται να είναι η ισχυρότερη ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Αναμένω ότι η πρόβλεψή μας θα είναι υψηλότερη από 6%», είπε, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σύγκριση με το προ πανδημίας».

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η χώρα θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περίπου «3,5 % κατά μέσο όρο για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Όπως αναφέρει το Politico, μια τέτοια σταθερή ανάπτυξη θα προσφέρει κάποια ανάπαυλα για τη χώρα μετά από μια βάναυση ύφεση και τα αυξημένα επίπεδα χρέους που προκάλεσαν την κρίση της ευρωζώνης. Ακόμα και όταν το ΑΕΠ φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα, θα είναι ακόμα κατά ένα τέταρτο μικρότερο από ό, τι ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια τα επόμενα χρόνια από περίπου 40 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, μαζί με 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και αυξημένες άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις, όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ωστόσο, όπως είπε, εξακολουθεί να βλέπει πως οι μεγαλύτεροι παράγοντες ανάπτυξης προέρχονται από τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση – καθώς και του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ