Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιστολή για το διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού


Επιστολή προς τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, τον ανάδοχο του διαγωνισμό της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σε κοινοπραξία με την Egis-Projects απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή της η Επιτροπή ζητά πληροφορίες για θέματα που αφορούν το ύψους του τιμήματος του εν λόγω διαγωνισμού αλλά και για το Business Plan της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ανάλογη επιστολή έχει λάβει και η Egis-Projects.

Σημειώνεται πως το τίμημα που προτίθεται να καταβάλει η κοινοπραξία, στην οποία η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ συμμετέχει σε ποσοστό 75% ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και είχε υπερβεί κατά πολύ την εκτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή που κινείται κοντά στα επίπεδα του ενός δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το σύνολο των αναμενόμενων ετήσιων εσόδων που θα εισπράξει το Δημόσιο από τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου κατά τη διάρκεια της παραχώρησης εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 850 εκατ. ευρώ (7,5% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων διοδίων, ΣΕΑ κ.λπ.) σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρηματοοικονομικού μοντέλου του αναδόχου.

Ακόμη, οι ελάχιστες επενδύσεις που ο ανάδοχος υποχρεούται να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών ανέρχονται σε περίπου 420 εκατ. Ετσι η συνολική αξία της συμφωνίας παραχώρησης της Εγνατίας εκτιμάται στα 2,76 δισεκατομμύρια, καθώς περιλαμβάνει το εφάπαξ τίμημα, τις υποχρεωτικές επενδύσεις και τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου, επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ