Βότανα για άγχος: Μπορούν τα βότανα να θεραπεύσουν το άγχος; Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Αρκετά φυτικά φάρμακα έχουν μελετηθεί ως θεραπεία για το άγχος, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τους κινδύνους και τα οφέλη από τη χρήση τους. Τι γνωρίζουμε ως τώρα:

  • Βαλεριάνα. Σε ορισμένες μελέτες, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν βαλεριάνα ανέφεραν λιγότερο άγχος. Σε άλλες μελέτες, οι άνθρωποι δεν ανέφεραν κανένα όφελος. Η βαλεριάνα θεωρείται γενικά ασφαλής στις συνιστώμενες δόσεις, αλλά επειδή δεν υπάρχουν μακροχρόνιες δοκιμές ασφάλειας, μην την παίρνετε για περισσότερες από μερικές εβδομάδες τη φορά, εκτός εάν το εγκρίνει ο γιατρός σας. Μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, ζάλη και υπνηλία.
  • Χαμομήλι. Περιορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση χαμομηλιού θεωρείται γενικά ασφαλής και μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Αλλά το χαμομήλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας όταν χρησιμοποιείται με φάρμακα αραίωσης του αίματος. Η χρήση χαμομηλιού μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα που είναι ευαίσθητα στην οικογένεια των φυτών που περιλαμβάνει το χαμομήλι. Άλλα μέλη αυτής της οικογένειας είναι η αμβροσία, οι κατιφέδες, οι μαργαρίτες και τα χρυσάνθεμα.
  • Λεβάντα. Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η από του στόματος λήψη λεβάντας ή η αρωματοθεραπεία με λεβάντα μπορούν να μειώσουν το άγχος. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και περιορισμένα. Η από του στόματος λήψη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να αυξήσει την όρεξη, να αυξήσει την ηρεμιστική δράση άλλων φαρμάκων και συμπληρωμάτων και να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση.
  • Λεμονόχορτο. Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει ορισμένα συμπτώματα άγχους, όπως νευρικότητα και υπερδιέγερση. Το λεμονόχορτο θεωρείται ασφαλές για βραχυπρόθεσμη χρήση, αλλά μπορεί να προκαλέσει ναυτία και κοιλιακό άλγος.

 

Σημειώνεται ότι, τα συμπληρώματα βοτάνων δεν παρακολουθούνται από τον FDA με τον ίδιο τρόπο όπως τα φάρμακα. Παρά τους ενισχυμένους κανονισμούς ποιοτικού ελέγχου που ισχύουν από το 2010, η ποιότητα ορισμένων συμπληρωμάτων μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Θυμηθείτε, το φυσικό δεν σημαίνει πάντα ασφαλές.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βοτάνων ως θεραπεία για το άγχος, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας, ειδικά εάν παίρνετε άλλα φάρμακα. Η αλληλεπίδραση ορισμένων συμπληρωμάτων βοτάνων και ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here