Οικογένεια Διατροφή: H πανδημία αύξησε την κατανάλωση φαστ φουντ μεταξύ παιδιών

Για ορισμένες οικογένειες, η εποχή της πανδημίας σήμαινε αυξημένο χρόνο μπροστά στην οθόνη για τηλεργασία, παρακολούθηση μαθημάτων από τα παιδιά στα υπνοδωμάτια και πολύ λίγο χρόνο για επαφή. Ενώ πολλοί γονείς αναφέρουν ότι η οικογένειά τους έτρωγε πιο υγιεινά από την έναρξη της πανδημίας, ένας στους πέντε αναφέρει ότι τα παιδιά τους έτρωγαν πιο συχνά φαστ φουντ, σύμφωνα με την Εθνική δημοσκόπηση του University of Michigan Health C.S. Mott Children’s Hospital on Children’s Health.

“Η πανδημία διέκοψε πολλές οικογενειακές ρουτίνες, συμπεριλαμβανομένου του πού και τι τρώνε”, δήλωσε ο Gary L. Freed, MD, M.P.H., διευθυντής της δημοσκόπησης και παιδίατρος στο Mott. “Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής των οικογενειών μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή των παιδιών και ψάξαμε να δούμε πώς η πανδημία μπορεί να άλλαξε τις διατροφικές τους συνήθειες”. Περίπου ένας στους έξι γονείς λέει ότι το παιδί τους τρώει γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με την εθνική δημοσκόπηση, η οποία βασίζεται στις απαντήσεις 2.019 γονέων παιδιών ηλικίας 3-18 ετών. Οι απόψεις των οικογενειών για την κατανάλωση γρήγορου φαγητού ποικίλλουν με βάση τις αντιλήψεις των γονέων για το βάρος του παιδιού τους. Οι γονείς που ανέφεραν ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι τα παιδιά τους κατανάλωναν γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που αναφέρουν ότι τα παιδιά τους έχουν φυσιολογικό βάρος.

  • 1 στους 5 γονείς λέει ότι τα παιδιά τρώνε φαστ φουντ πιο συχνά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία COVID

  • 1 στους 5 γονείς δηλώνει ότι έχει πολύ άγχος για να μαγειρέψει και 1 στους 6 λέει ότι το παιδί τους τρώει γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Επιπλέον, περίπου το 40% των γονέων ανέφεραν ότι ήταν πολύ απασχολημένοι για να μαγειρέψουν και ένας στους πέντε δήλωσε ότι ήταν πολύ αγχωμένος. Αυτές οι προκλήσεις αναφέρθηκαν επίσης συχνότερα μεταξύ γονέων με παιδιά που ήταν υπέρβαρα. Ενώ σχεδόν όλοι οι γονείς συμφωνούν ότι το γρήγορο φαγητό είναι ανθυγιεινό για τα παιδιά τους, περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι είναι εντάξει όταν καταναλώνεται με μέτρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Τα τρία τέταρτα των γονέων συμφωνούν επίσης με τη δήλωση ότι όταν υπάρχει άγχος αναφορικά με τους χρόνους, το γρήγορο φαγητό είναι μια καλή οικογενειακή επιλογή. Το ένα τρίτο των γονέων λέει ακόμη ότι το γρήγορο φαγητό έχει καλή σχέση ποιότητας-τιμής και το 24% πιστεύει ότι είναι λιγότερο ακριβό από το να φτιάχνεις γεύματα στο σπίτι.

“Οι γονείς αναγνωρίζουν ως επί το πλείστον ότι το γρήγορο φαγητό δεν είναι ιδανική επιλογή, αλλά το βλέπουν ως αποδεκτό μερικές φορές φαγητό”, λέει ο Freed. Μάλιστα το 88% των γονέων επιτρέπει στο παιδί τους να επιλέξει τι θα φάει και μόνο 1 στους 3 γονείς διαβάζει τις διατροφικές πληροφορίες των επιλεγμένων γευμάτων. Από την άλλη, ένα 67 % των γονέων, δηλώνουν ότι ενθαρρύνουν το παιδί τους να επιλέξει πιο υγιεινές επιλογές και προσπαθούν να περιορίσουν ανθυγιεινά είδη όπως πατάτες και μιλκσέικ. “Ένα γεύμα γρήγορου φαγητού υπερβαίνει συχνά τη συνιστώμενη πρόσληψη λίπους, νατρίου και θερμίδων για όλη την ημέρα χωρίς να παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά”, δήλωσε ο Freed. “Οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν τις διατροφικές πληροφοριές για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν πώς να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Η προσπάθεια να γίνουν αυτά τα γεύματα έστω και λίγο πιο υγιεινά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here