CDC: Ξέσπασμα σαλμονέλας λόγω «άγνωστης πηγής τροφής» έχει εντοπιστεί σε 25 πολιτείες στις ΗΠΑ

CDC: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι ένα ξέσπασμα σαλμονέλας λόγω «άγνωστης πηγής τροφής» έχει εντοπιστεί σε 25 πολιτείες στις ΗΠΑ. Ο Οργανισμός ανέφερε ότι στις 2 Σεπτεμβρίου, εντόπισε ένα ξέσπασμα 20 λοιμώξεων από σαλμονέλα και ότι, έκτοτε, «το ξέσπασμα αυξήθηκε γρήγορα». Από την περασμένη Τετάρτη, 127 άτομα είχαν μολυνθεί με το στέλεχος της επιδημίας και οι αναφερόμενες ασθένειες ξεκίνησαν από 3 Αυγούστου 2021 έως 1 Σεπτεμβρίου 2021. Άτομα ηλικίας κάτω του ενός έτους έως 82 ετών έχουν μολυνθεί.

Υπάρχει διάμεση ηλικία 33 ετών και το 59% είναι γυναίκες. Από 49 άτομα σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, τα CDC έγραψαν ότι 18 έχουν νοσηλευτεί και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. “Ο πραγματικός αριθμός των ασθενών σε ένα ξέσπασμα είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που αναφέρθηκε και η επιδημία μπορεί να μην περιορίζεται στις πολιτείες με γνωστές ασθένειες. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς ιατρική φροντίδα και δεν υποβάλλονται σε εξετάσεις για σαλμονέλα”. είπε.

“Επιπλέον, οι πρόσφατες ασθένειες μπορεί να μην έχουν ακόμη αναφερθεί καθώς συνήθως χρειάζονται 3 έως 4 εβδομάδες για να διαπιστωθεί εάν ένα άρρωστο άτομο είναι μέρος μιας επιδημίας”. Προκειμένου να βρεθεί η πηγή της επιδημίας, κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι υγείας παίρνουν συνεντεύξεις από τους αρρώστους σχετικά με τα τρόφιμα που έφαγαν την εβδομάδα πριν από τη μόλυνση. Τα CDC σημείωσαν ότι έχουν εντοπιστεί αρκετές ομάδες ανθρώπων που έφαγαν στο ίδιο εστιατόριο και αρρώστησαν, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναλύει αρχεία που συλλέγονται από τις τοποθεσίες των εστιατορίων.

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας χρησιμοποιούν το σύστημα PulseNet – το οποίο διαχειρίζεται μια εθνική βάση δεδομένων με αποτυπώματα DNA βακτηρίων που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες – για τον εντοπισμό ασθενειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της επιδημίας. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τον προσδιορισμό ολόκληρου του γονιδιώματος, τα CDC διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια από τα δείγματα των ασθενών έχουν στενή γενετική σχέση, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που επηρεάστηκαν από το ξέσπασμα πιθανότατα αρρώστησαν από την ίδια τροφή.

“Η ανάλυση WGS βακτηρίων από δείγματα 98 ατόμων δεν προέβλεψε αντοχή σε κανένα αντιβιοτικό. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο τυπικός έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά από το εργαστήριο των CDC’s το Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης Αντιμικροβιακής Αντίστασης (NARMS)”, ανέφεραν τα CDC. Τα συμπτώματα της σαλμονέλας συνήθως ξεκινούν έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά τη μόλυνση και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μετά από τέσσερις έως επτά ημέρες – αν και ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών και ενήλικες 65 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να εμφανίσουν περισσότερο σοβαρές ασθένειες. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι.

Όσοι πιστεύουν ότι έχουν αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει επίσης να αναφέρουν την ασθένειά τους στο υγειονομικό τμήμα και να βοηθήσουν τους ερευνητές της δημόσιας υγείας, καθώς και να γράψουν τι έφαγαν την εβδομάδα πριν αρχίσουν να αρρωσταίνουν. Για την πρόληψη της σαλμονέλας, τα άτομα πρέπει να πλένουν τα χέρια, τα σκεύη, τις επιφάνειες και να ξεπλένουν φρούτα και λαχανικά, να διατηρούν τα τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν χωριστά από ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά, να χρησιμοποιούν θερμόμετρο τροφίμων και να βεβαιώνονται ότι το φαγητό έχει ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία αρκετά για να σκοτώσει το εξωτερικό εικονίδιο του μικροβίου και να ψύξουν τα φθαρτά τρόφιμα μέσα σε δύο ώρες και να ξεπαγώσουν το φαγητό στο ψυγείο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here