Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την κυβέρνηση με «μοχλό» την αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα


Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ 2009 επίπεδα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Υπόθεση γοήτρου για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πίεση στην κυβέρνηση μέσα από τα εργασιακά θέματα, στα οποία θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι, επιχειρεί να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου, βλέποντας τα κυβερνητικά στελέχη να «πανηγυρίζουν» για την ανάπτυξη που κατέγραψε η ελληνική οικονομία, ζητούν εδώ και τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως άλλωστε προτείνει και στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, η Κουμουνδούρου είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της στη κατάρτιση του προγράμματος που θα παρουσίαζε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Από το μεγάλο αυτό πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρόβαλλε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, εμβληματική σημασία έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα λίγο μεγαλύτερα από εκείνα που βρίσκονταν το 2009, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση στην αγορά εργασίας είναι -εκτός των άλλων- και υπόθεση «γοήτρου» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η επιστροφή του στα 751 ευρώ αποτελούσε μία από τις βασικές του υποσχέσεις τη περίοδο που βρέθηκε στην εξουσία. Μπορεί όντως να αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 22%, ωστόσο, δεν πρόλαβε να τον φτάσει στα επίπεδα που ήθελε, παρότι είχε προβλέψει την ετήσια αύξηση του – κάτι που «πάγωσε» επί δύο ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εν τέλει προχώρησε σε μία μικρή αύξηση για το 2022.

Σήμερα, με το «κύμα» ακρίβειας να σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά, η Κουμουνδούρου ζητάει επιτακτικά από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του κατώτατου μισθού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ –απαντώντας και στο θέμα της ακρίβειας- προτείνει εδώ και τώρα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Δεν είναι, όμως, μόνο το ζήτημα της ακρίβειας ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει τόσο έντονα για αυτή τη κίνηση. Στη Κουμουνδούρου βλέπουν τα στελέχη της κυβέρνησης να «πανηγυρίζουν» για τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία, η οποία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 5%. Εφόσον ο ελληνικός λαός πλήρωσε τη τεράστια ύφεση του 2020, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καρπωθεί και ένα μέρος της μεγάλης ανάπτυξης, λένε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το έθεσε, μάλιστα, επί τάπητος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Αν οι ρυθμοί ανάπτυξης κινηθούν φέτος υψηλά, με βάση τις προβλέψεις, τότε είναι απόλυτα εφικτό να προχωρήσουμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως προτείνουμε», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Στο ερώτημα αν τυχόν «φοβούνται» πως η κυβέρνηση ενδεχομένως να κάνει δικό της «κτήμα» μία εμβληματική πρόταση δική τους, από τη Κουμουνδούρου απαντούν πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομοθετεί με βάση τις υπαγορεύσεις συγκεκριμένων συμφερόντων και κυρίως του ΣΕΒ, όπου δεν θέλει να ακούει για αύξηση του κατώτατου μισθού ούτε καν για πλάκα.

Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει το επόμενο διάστημα τη κυβέρνηση στα θέματα που «πονάει». Κατά βάση στα εργασιακά, την ακρίβεια και στα χρέη που έχουν συσσωρευθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις την εποχή της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ