Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ: Θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ


Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ: Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος και βελτιώνει τη γνωστική απόδοση σε ηλικιωμένους ενήλικες με προβλήματα μνήμης, υποδεικνύει πρώιμη έρευνα. «Αντιμετωπίζοντας τη δυσλειτουργία των αγγείων, χαράζουμε την πορεία προς την πρόληψη του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Shai Efrati, MD, από τη Σχολή Νευροεπιστημών Sagol, στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ. «Περισσότερη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να αποδειχθεί περαιτέρω πώς η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να γίνει ένα εργαλείο με επιρροή στην επιτακτική καταπολέμηση της νόσου», δήλωσε ο Εφράτι, επικεφαλής του Κέντρου Sagol για την Υπερβαρική Ιατρική και Έρευνα στο Ισραήλ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 9 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Aging. Ενισχυτικά στοιχεία για το όφελος του εγκεφάλου “Η ευεργετική επίδραση της  θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT στη γνωστική λειτουργία αποδείχθηκε σε προηγούμενες μελέτες σε ασθενείς που έπασχαν από συνέπειες τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού, εγκεφαλικού επεισοδίου, ανοξικού τραυματισμού στον εγκέφαλο και φυσιολογικής γήρανσης”, δήλωσε ο Εφράτι.

Στην τρέχουσα μελέτη, έξι μεγαλύτεροι ενήλικες (μέση ηλικία 70 ± 2,68 έτη) με σημαντική απώλεια μνήμης κατά την έναρξη υποβλήθηκαν σε 60 συνεδρίες θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT εντός 3 μηνών. Πριν και μετά τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT, οι ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική ροή αίματος (χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία με αντίθεση διαδοχικής απεικόνισης με αντίθεση δυναμικής ευαισθησίας) και τη γνωστική λειτουργία (χρησιμοποιώντας μηχανογραφημένες γνωστικές δοκιμασίες).

Μετά τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές αυξήσεις στην εγκεφαλική ροή αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών 1, 2, 32, 34, 40, 42, 43 και 48 του εγκεφαλικού φλοιού.

Η γνωστική αξιολόγηση μετά τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT έδειξε σημαντική αύξηση της συνολικής γνωστικής βαθμολογίας (P = .004), με τη μεγαλύτερη βελτίωση στη μνήμη, την προσοχή και την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών. Μετά τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT, οι μέσες βαθμολογίες μνήμης βελτιώθηκαν στη μέση βαθμολογία, ομαλοποιήθηκαν σε ηλικία και επίπεδο εκπαίδευσης, αναφέρουν οι ερευνητές.

“Οι βελτιώσεις σε αυτές τις βαθμολογίες συσχετίζονται με βελτιωμένη σύντομη και λειτουργική μνήμη και μειωμένους χρόνους υπολογισμού και απόκρισης, καθώς και αυξημένη ικανότητα επιλογής και συγκέντρωσης σε ένα σχετικό ερέθισμα”, γράφουν. Σε ποντίκια γενετικά σχεδιασμένα να αναπτύσσουν Αλτσχάιμερ, «αποδείξαμε απευθείας στον ιστό του εγκεφάλου ότι η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT μπορεί να αντιστρέψει την κύρια παθοφυσιολογία που ευθύνεται για την ανάπτυξη της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης συσσώρευσης πλακών αμυλοειδούς και υποξίας εγκεφαλικού ιστού», είπε ο Εφράτι.

Είπε ότι σχεδιάζεται μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη σε ασθενείς που πάσχουν από πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ. “Ενδιαφέροντα” Δεδομένα Σε συνάρτηση με τη μελέτη για το Medscape Medical News, ο Paul G. Harch, MD, ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή της κλινικής έρευνας για τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, είπε: “Είναι φαινομενικά περισσότερο επιβεβαίωση προηγούμενων εργασιών με θέμα τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT η θεραπεία της άνοιας ».

Ο Harch είπε ότι έχει θεραπεύσει “πάνω από 40 ασθενείς με Αλτσχάιμερ τώρα”, συμπεριλαμβανομένου ενός με “εκπληκτικές βελτιώσεις του μεταβολισμού του PET, που ήταν ευρέως διαδεδομένες, πολύ παρόμοιες” με τα ευρήματα στην τρέχουσα μελέτη. “Τα ευρήματά μου, ωστόσο, ήταν ότι περίπου το 30% -35% των ασθενών με Αλτσχάιμερ δεν ανταποκρίνονται κλινικά στη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT”, δήλωσε ο Harch, κλινικός καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στη Νέα Ορλεάνη. Επίσης, ζυγίζοντας τη μελέτη, η Rebecca Edelmayer, PhD, ανώτερη διευθύντρια επιστημονικής συνεργασίας για την Ένωση Αλτσχάιμερ, σημείωσε ότι ενώ η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα, αφορά ποντίκια και μικρό αριθμό ανθρώπων – και καμία ομάδα ελέγχου.

«Επομένως», είπε, «είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από τα αποτελέσματα». «Δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της ερευνητικής κοινότητας όσον αφορά τις μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο HBOT μπορεί να αξίζει να συνεχιστεί σε μεγαλύτερες, καλά ελεγχόμενες, μακροπρόθεσμες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τη γνώση, αλλά ενδεχομένως να αλλάξει τις υποκείμενες βιολογικές διεργασίες. που προκαλούν θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων », πρόσθεσε ο Έντελμαγιερ.

«Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα», είπε, «προτού προταθεί η συγκεκριμένη θεραπεία σε άτομα με Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας». Η εργασία αυτή υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Ισραηλινό Υπουργείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος, το Israel Science Foundation, το Deutsche Forschungsgemeinschaft, το Οικογενειακό Κέντρο Aufzien για την Πρόληψη και τη Θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Ο Efrati είναι συνιδρυτής και μέτοχος της AVIV Scientific Ltd, η οποία επικεντρώνεται στη γήρανση και την υπερβαρική ιατρική. Ο Harch είναι ιδιοκτήτης της Harch Hyperbaric Oxygen Therapy, Inc. Ο Edelmayer δεν αποκάλυψε σχετικές οικονομικές σχέσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ