Ψαράδες της Μυτιλήνης καταγγέλλουν: Δεν θεωρούνται ποινικό αδίκημα οι παραβιάσεις των Τούρκων αλιέων


Σε μια σοβαρή καταγγελία σχετικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων από Τούρκους ψαράδες προχώρησαν αλιείς από τη Μυτιλήνη

Σε μια σοβαρή καταγγελία που αποδεικνύει την αβελτηρία των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στις συνεχόμενες προκλήσεις των τούρκων αλιέων στα ελληνικά χωρικά ύδατα που δεν διστάζουν να φτάνουν μέχρι και λίγα ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, όπως έχει αναδείξει το Newsbomb.gr, προχώρησαν ψαράδες από τη Μυτιλήνη.

Όπως είπαν το πρωί της Τετάρτης στο MEGA επικαλούμενοι έγγραφη απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη σε ερώτηση βουλευτών, οι Τούρκοι ψαράδες μπορούν να έρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς αυτό να θεωρείται ποινικό αδίκημα από το ελληνικό δίκαιο.

Σύμφωνα με την καταγγελία η διάταξη αυτή αναφέρεται σε Προεδρικό Διάταγμα του Ιουλίου του 2019 βάσει του τελευταίου ποινικού κώδικα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει μόνο διοικητικά πρόστιμα όπως, δηλαδή, ισχύει για τους Έλληνες ψαράδες σε περίπτωση παραβιάσεων του νόμου.

Την ίδια ώρα, βέβαια, όπως κατήγγειλαν οι Έλληνες ψαράδες της Μυτιλήνης σε περίπτωση που κάποιος εξ αυτών μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα κινδυνεύει με φυλάκιση και κατάσχεση του σκάφους του.

«Μέχρι χθες απορούσαμε πώς συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Αλλά φαίνεται ότι ήδη γνώριζαν τη διάταξη αυτή του ποινικού κώδικα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού μέσης αλιείας της Μυτιλήνης, Μιχάλης Καραντώνης.

Η κυβέρνηση κρατάει δεμένες τις ελληνικές βιντζότρατες με το «έτσι γουστάρω»

Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό παράπονο που έχουν οι ψαράδες της Μυτιλήνης από την ελληνική κυβέρνηση καθώς, όπως μετέφεραν, οι βιντζότρατές τους παραμένουν δεμένες εδώ και 1,5 χρόνο στα λιμάνια με δικαιολογία, όπως είπαν χαρακτηριστικά, το «έτσι γουστάρω».

Παρά το γεγονός ότι, όπως επισήμαναν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να χορηγήσει άδειες στους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου τύπου σκαφών, η Αθήνα κωφεύει. «Γιατί η βιντζότρατα κάθεται εδώ και 1,5 χρόνο παρά τις αποφάσεις της ΕΕ. Με δύο κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν προσπάθειες να βγούμε στη δουλειά και τώρα ήρθε η κυβέρνηση η τελευταία και μας λέει ότι «έτσι γουστάρω και δεν σε βγάζω στη δουλειά». Υπάρχει οργή στον κόσμο. Δύο φορές πήγαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και απάντηση δεν πήραμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραντώνης.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα υπήρξε συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, με αντιπροσωπεία της Εθνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων «Η Μεσόγειος», μετά την ένταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην υποβάλλει προς την Ε.Ε. διαχειριστικό σχέδιο για την βιντζότρατα.

Μετά τη συνάντηση, όμως, τα όσα άκουσαν οι επαγγελματίες αλιείς τους υποχρέωσαν με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για λανθασμένη απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη βιντζότρατα καλώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ