Αθλητισμός: Πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλό σας [vid]

Πιθανότατα έχετε ακούσει την φράση ότι «ο εγκέφαλός σας είναι σαν ένας μυς». Η ενδυνάμωση του σώματος και των μυών σας είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι μπορεί να ωφελήσει επίσης τη φαιά ουσία σας, ενεργοποιώντας διαδικασίες που σας σχετίζονται με περιορισμένη γνωστική έκπτωση, διαχείριση του άγχους και των συναισθημάτων της κατάθλιψης κα. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όταν ασκείτε το σώμα, ασκείτε παράλληλα το νου. 

Αθλητισμός: Πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλό σας

  • Η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος αντλεί περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο.
  • Βοηθά στην απελευθέρωση ορμονών που παρέχουν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου.
  • Η άσκηση προάγει επίσης την πλαστικότητα του εγκεφάλου διεγείροντας την ανάπτυξη νέων συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων σε πολλές σημαντικές φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου.
  • Έρευνα από το UCLA έδειξε ακόμη ότι η άσκηση διευκολύνει τον εγκέφαλο να αναπτύξει νέες νευρωνικές συνδέσεις.

 

Αθλητισμός: Η συμβολή του στην διαχείριση της κατάθλιψης

Την ίδια στιγμή, τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με μια πτώση των ορμονών του στρες, για παράδειγμα της κορτιζόλης. Ειδικότερα, μια μελέτη από τη Στοκχόλμη έδειξε ότι η αντικαταθλιπτική επίδραση του τρεξίματος συνδέθηκε επίσης με περισσότερη κυτταρική ανάπτυξη στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη. Ένα μάλιστα από τα ευρήματα της μελέτης επισημαίνει ότι η καταστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων στον ιππόκαμπο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους μηχανισμούς που σχετίζονται με διαταραχές όπως η κατάθλιψη και ως εκ τούτου η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να συνιστά ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό. Και δεν χρειάζεται να ξοδεύετε ώρες στο γυμναστήριο για να επωφεληθείτε από την άσκηση. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν ο χρόνος μέσα στην ημέρα σας είναι περιορισμένος και δεν σας επιτρέπει να χτίσετε μια ρουτίνα άσκησης που φαντάζει ιδανική, απλά πράγματα όπως για παράδειγμα ένας σύντομος περίπατος ή η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here