Πανεπιστήμιο Γεωργίας (UGA): Το φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα θα μπορούσε να δείξει πολλά υποσχόμενo στην καταπολέμηση της πανδημίας


Πανεπιστήμιο Γεωργίας (UGA): Ένα φάρμακο για ουρική αρθρίτιδα εγκεκριμένο από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα μπορούσε να δείξει πολλά υποσχόμενο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας (UGA) που δημοσιεύθηκε στο Nature’s Scientific Reports, η προβενεσίδη έχει ισχυρές αντιιικές ιδιότητες που καθιστούν το φάρμακο από το στόμα έναν κύριο υποψήφιο για την καταπολέμηση όχι μόνο της μόλυνσης SARS-CoV-2 αλλά και άλλων κοινών και θανατηφόρων αναπνευστικών ιών. Το Πανεπιστήμιο σημείωσε ότι η προβενεσίδη χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και κυκλοφορεί στην αγορά για περισσότερα από 40 χρόνια, με ελάχιστες παρενέργειες στους ασθενείς. «Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα εκεί έξω για την ασφαλή καταπολέμηση αυτών των ιών», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ralph Tripp, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και GRA Eminent Scholar of Vaccine and Therapy Studies στο UGA’s College of Veterinary Medicine.

“Αυτό το αντιικό λειτουργεί για όλους τους αναπνευστικούς ιούς RNA που δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2. Ο RSV, ο κορωνοϊός και η γρίπη κυκλοφορούν όλα την ίδια εποχή. Η κατώτατη γραμμή είναι ότι μπορείτε δυνητικά να μειώσετε τη μόλυνση και την ασθένεια χρησιμοποιώντας αυτό το από του στόματος φάρμακο.” Για να είναι αποτελεσματική, η προβενεσίδη εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού, εμποδίζοντάς τον να μολύνει τα κύτταρα ενός ατόμου. Σε δοκιμές, είπε η UGA, το φάρμακο λειτουργεί τόσο ως προφυλακτικό πριν από την έκθεση στον ιό όσο και ως θεραπεία μετά την έκθεση, σημειώνοντας ότι το φάρμακο έχει αποδειχθεί επίσης αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του RSV in vitro.

Η TrippBio χρησιμοποίησε ζωικά μοντέλα-χάμστερ-κατά του SARS-Cov-2 και της γρίπης. «Παρόλο που το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως όταν ένα άτομο είναι θετικό στον ιό, τα προφυλακτικά ευρήματα σημαίνουν ότι τα άτομα με γνωστή έκθεση θα μπορούσαν επίσης να πάρουν το φάρμακο για να μην αρρωστήσουν», ανέφερε το πανεπιστήμιο. Μέχρι σήμερα, η πανδημία της COVID-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 676.000 Αμερικανούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Επιπλέον, 42.292.350 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής. Η θεραπεία για τους βαριά άρρωστους λόγω της COVID-19 είναι ακόμα περιορισμένη.

Η UGA σημειώνει ότι οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν ρεμδεσιβίρη και μονοκλωνικά αντισώματα. Μόνο η ρεμδεσιβίρη έχει λάβει ομοσπονδιακή έγκριση για τη θεραπεία της COVID-19. “Αυτές οι θεραπείες έχουν κάποια αποτελεσματικότητα έναντι του SARS-CoV-2, αλλά είναι πολύ ακριβές και πολύ δύσκολο να επιτευχθούν”, δήλωσε ο Tripp. “Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο λίγες επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω του κόστους, της περιορισμένης χρήσης IV και της έλλειψης πρόσβασης. Αυτό δεν είναι πολύ χρήσιμο για τον κόσμο.”

Η UGA συνέκρινε την επαναχρησιμοποίηση της ρεμδεσιβίρης για την καταπολέμηση της COVID-19 με πιθανό επαναπροσδιορισμό της προβενεσίδης με συνταγογραφούμενο χάπι και πρότεινε ότι η προβενεσίδη θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα άλλων θεραπειών. Οι ερευνητές ερευνούν ποια δοσολογία προβενεσίδης θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην καταπολέμηση των ιών και το TrippBio φέρεται να ξεκινά κλινικές δοκιμές του φαρμάκου μέχρι το τέλος του έτους. Οι παρενέργειες της προβενεσίδης περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη, έμετο και πονοκεφάλους, σύμφωνα με την The Atlanta Journal-Constitution.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ