Ινδικό φαγητό: Μια υγιεινή πρόταση γαστρονομίας από την ανατολή


Το ινδικό φαγητό είναι εξαιρετικά δημοφιλές και είναι ιδιαίτερα γνωστό για την ποικιλομορφία του. Η ποικιλία τροφίμων, μπαχαρικών και πιάτων που προέρχονται από την Ινδία καθιστά το ινδικό φαγητό ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο. Αλλά πρόσφατα, τα ινδικά τρόφιμα ξεκίνησαν να κατηγοριοποιούνται ως ανθυγιεινά. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι επειδή συνδέονται με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Και οι δύο κατηγορίες αυτές τροφών μπορούν να συμβάλουν στην υψηλή χοληστερόλη. 

Ωστόσο, το παραδοσιακό ινδικό φαγητό δεν είναι μόνο υγιεινό, αλλά και απίστευτα νόστιμο με πολλά οφέλη για την υγεία. Τα ινδικά τρόφιμα υποστηρίζουν την γενικότερη ανοσία, την αντιμετώπιση της φλεγμονής, τη λειτουργία του εγκεφάλου και αρκετές άλλες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. 

Το ανθρώπινο σώμα απαιτεί ποικιλία στα τρόφιμα

Έχουμε τρισεκατομμύρια κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι λογικό πως αυτή η ποικιλία απαιτεί αντίστοιχα διάφορες τροφές και πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Η ινδική κουζίνα περιλαμβάνει μια ποικιλία μπαχαρικών, όπου κάθε μπαχαρικό έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η συμπερίληψη μιας ποικιλίας μπαχαρικών και λαχανικών στη διατροφή σας είναι σημαντική για μια υγιεινή ζωή. Τρώτε τοπικά και εποχιακά λαχανικά και φρούτα την κατάλληλη στιγμή για καλή υγεία και ισχυρή ανοσία. 

 

  • Ινδικά έλαια: Από το λάδι μουστάρδας και το φυστικέλαιο μέχρι το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο, πολλές υγιεινές (και όχι τόσο) ποικιλίες μαγειρικού λαδιού υπάρχουν στην Ινδία. Αλλά ο τρόπος επεξεργασίας τους σε παλαιότερες εποχές ήταν πολύ πιο υγιεινός από σήμερα.
  • Ινδικό κάρυ: Αν μαγειρευτεί με τα σωστά υλικά και τις κατάλληλες ποσότητες λαδιού, είναι καλό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής – η οποία είναι η βασική αιτία ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις. Παρασκευασμένο με φύλλα κάρυ, ντομάτα, κρεμμύδι, μαύρο πιπέρι, σκόρδο, κουρκουμά και διάφορα άλλα μπαχαρικά, το ινδικό κάρυ έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
  • Φρούτα και λαχανικά: Στην Ινδία θα βρει κανείς τεράστια ποικιλία από εποχικά φρούτα και λαχανικά. Οι Ινδοί δεν φοβούνται να πειραματιστούν με γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Δοκιμάζουν να συνδυάσουν ζωικές με φυτικές πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς με φρούτα σε κυρίως γεύματα. Δίνουν τεράστια σημασία στη φύση και ό,τι εκείνη τους προσφέρει απλόχερα. Γι’ αυτό και μαγειρεύουν με γεύση, φρεσκάδα αλλά και με έντονα χρώματα.

Η κεντρική ιδέα εδώ είναι πως το ινδικό φαγητό ήταν πάντα θρεπτικό, υγιεινό και πολύ νόστιμο. Πέρα από τις σύγχρονες επεξεεργασίες που ενδεχομένως να μειώνουν τη θρεπτικότητα ενός πιάτου, στην Ινδία  εν πολλοίς μαγειρεύουν με βάση την παράδοση. Μαγειρέψτε το φαγητό σας με φυσικά και παραδοσιακά υλικά και μάλλον δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σε σχέση με το ινδικό φαγητό!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ