Yπόθεση Γκάμπι Πετίτο: To έγκλημα που συγκλόνισε τις ΗΠΑ «γέννησε» χιλιάδες ντετέκτιβ του διαδικτύου


Η εξαφάνιση και ο θάνατος της Γκάμπι Πετίτο και το ανθρωποκυνηγητό για τον αρραβωνιαστικό της Μπράιαν Λόντρι -πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση- προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και έγινε παγκόσμιο φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Καθώς η υπόθεση Γκάμπι Πετίτο άρχισε να γίνεται γνωστή, πλήθος κόσμου έσπευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας βίντεο και φωτογραφίες με ενδείξεις, εικασίες, βίντεο και θεωρίες συνωμοσίας.

«Ντετέκτιβ του καναπέ» επιχείρησαν και εξακολουθούν να επιχειρούν να λύσουν το μυστήριο μέσα από το TikTok, το Instagram και το YouTube.

H Γκάμπι ΠετίτοΑ.Ρ

Αν όλη αυτή η φρενίτιδα στο διαδίκτυο βοήθησε την έρευνα δεν είναι σαφές, φώτισε όμως τη διάδραση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της γοητείας που ασκούν στο κοινό οι ιστορίες αληθινών εγκλημάτων, λένε οι ειδικοί

Η περιπέτεια που ξεκίνησε…online

Μήνες πριν από την εξαφάνισή της, η 22χρονη Πετίτο και ο 23χρονος φίλος της Μπράιαν Λόντρι ξεκίνησαν ένα…ρομαντικό ταξίδι με φορτηγό.

Άρχισαν να ανεβάζουν την περιπέτειά τους σε βίντεο, καλώντας τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ακολουθήσουν τη διαδρομή τους και αναρτώντας σκηνές ενός φαινομενικά ευτυχισμένου ζευγαριού.

Κάμπινγκ σε παραλίες, ορειβασία σε βουνά και πεζοπορία στην έρημο της Γιούτα ήταν μερικά από τα στιγμιότυπα από το μοιραίο όπως αποδείχθηκε ταξίδι. Τελικά το ζεύγος καυγάδισε και ο Λόντρι επέστρεψε μόνος στο σπίτι του στη Φλόριντα με το βανάκι τους, τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπράιαν ΛόντριΑ.Ρ

Την Τρίτη, το FBI επιβεβαίωσε ότι τα λείψανα που είχαν εντοπιστεί στο εθνικό πάρκο Grand Teton ανήκαν στην Γκάμπι Πετίτο και ότι η κοπέλα είχε πέσει θύμα δολοφονίας. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τον Λάντρι, ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται, ως «άτομο ενδιαφέροντος» και έκαναν έρευνες στο σπίτι του στη Φλόριντα.

H βοήθεια και οι παραπλανητικές πληροφορίες

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γοητεύτηκαν από την υπόθεση και άρχισαν να χτενίζουν τον πλούτο των διαδικτυακών βίντεο και φωτογραφιών για ενδείξεις. Από την άλλη πλευρά, πολλοί διέδωσαν παραπλανητικές πληροφορίες, αναφέροντας πιθανές εμφανίσεις του ζεύγους που αποδείχθηκαν λανθασμένες.

«Όλο αυτό έχει να κάνει με το ταξίδι των δύο νεαρών που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια», δήλωσε ο Τζόζεφ Σκοτ Μόργκαν, καθηγητής ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου του Τζάκσονβιλ και αρμόδιος για υποθέσεις δολοφονιών υψηλού προφίλ. Και πρόσθεσε: «Είναι νέοι και ελκυστικοί άνθρωποι».

Ο καυγάς που έγινε…viral

Μια πληροφορία που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον: ένα βίντεο από κάμερα της αστυνομίας, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και δείχνει το ζευγάρι τον Αύγουστο στο Moab της Γιούτα. Το φορτηγό φαίνεται να τρέχει με ταχύτητα και να χτυπάει στα χαλίκια. Είχαν τσακωθεί και η Πετίτο έβαλε τα κλάματα, με τον Λάντρι να λέει ότι είχε δημιουργηθεί ένταση μεταξύ τους επειδή ταξίδευαν μαζί για μήνες.

Οι θεωρίες και οι παρατηρήσεις του πλήθους ανέβηκαν στο Reddit, το Instagram, το YouTube, το Facebook, το TikTok και το Twitter. Από την Τρίτη, το hashtag #gabbypetito είχε περισσότερες από 650 εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Οι χρήστες είχαν «χτενίσει» τις λίστες με τις μουσικές προτιμήσεις της Πετίτο στο Spotify, τις αναγνωστικές συνήθειες του Λόντρι και όλα τα ψηφιακά μονοπάτια του ζευγαριού. Ένας χρήστης του TikTok ανέφερε ότι πήρε τον Λόντρι που έκανε ωτοστόπ.

Ένα ζευγάρι μάλιστα που τεκμηριώνει τις μετακινήσεις του με λεωφορείο του στο YouTube είπε ότι μερικά από τα βίντεό τους προέρχονται από το Grand Teton όπου είχαν εντοπίσει το λευκό βαν του ζευγαριού.

Δημοσίευσαν μια εικόνα με ένα μεγάλο κόκκινο βέλος που το έδειχνε και τις λέξεις: «Βρήκαμε το βαν της Γκάμπι Πετίτο». Είπαν ότι αυτό ήταν που οδήγησε τους ερευνητές στην περιοχή όπου βρέθηκε το πτώμα, αν και το FBI δεν έχει διευκρινίσει τι οδήγησε στην ανακάλυψη.

Γιατί το κοινό «χτενίζει» τα ψηφιακά ίχνη του εγκλήματος

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί περίπλοκοι λόγοι για τους οποίους αυτή η ιστορία προσελκύει τους ανθρώπους και δεν είναι όλα πονηροί, κακόβουλοι ή ανατριχιαστικοί», δήλωσε η Κέλι Μπόλινγκ, καθηγήτρια διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Nebraska-Lincoln, η οποία μελετά την υποδοχή του κοινού στα podcast αληθινού εγκλήματος.

Λέει ότι εκείνοι που γοητεύονται από τέτοιες περιπτώσεις είναι μερικές φορές επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας που διαπιστώνουν ότι ανάλογα υλικά μπορεί να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους εμπειρίες.

«Μερικοί άνθρωποι έλκονται πραγματικά για λόγους θεραπείας ή επειδή θέλουν να βρουν δικαιοσύνη για τη νεαρή κυρία», προσθέτει

Και ενώ πολλοί εκφράζουν τη θλίψη τους για την Πετίτο, ορισμένοι εντοπίζουν ένα φυλετικές προκαταλήψεις και διπλά μέτρα και σταθμά όπως λένε εκφράζοντας παράπονα ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλοί άντρες στο διαδίκτυο επενδύουν πολύ σε αυτήν την ιστορία επειδή το θύμα «είναι νέα γυναίκα και λευκή»

«Υπάρχουν πολλές έγχρωμες γυναίκες και κυρίως μετανάστριες θύματα βίας», λέει ο Alex Piquero, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Στην ίδια πολιτεία όπου βρέθηκε η Πετίτο, τουλάχιστον 710 ιθαγενείς Αμερικανοί αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι από το 2011 έως το 2020.

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ