Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Τούρκους ψαράδες και Ποινικό Κώδικα: «Αντί η κυβέρνηση να δράσει, συκοφαντεί»


Πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζουν στο Newsbomb.gr το θέμα που έχει προκύψει με το «ακαταδίωκτο» των Τούρκων ψαράδων, που μπαίνουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λόγω της κατάργησης του άρθρου 401 του παλαιότερου Ποινικού Κώδικα.

Την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου, συνδυαστικά με ειρωνικά σχόλια από τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί η συνεχής επίκληση από την κυβέρνηση των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα που έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση σε κάθε ζήτημα που προκύπτει, όπως γίνεται τώρα με το «ακαταδίωκτο» των Τούρκων ψαράδων που παράνομα μπαίνουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αυτή τη φορά και έπειτα από καταγγελίες Ελλήνων ψαράδων από τη Μυτιλήνη για τα «παράθυρα» που στην πραγματικότητα αφήνουν ορθάνοιχτη την… πόρτα στους Τούρκους ψαράδες να αλωνίζουν στο Αιγαίο και να λειτουργούν προκλητικά και αυθαίρετα σε βάρος των Ελλήνων συναδέλφων τους, πλέοντας ορισμένες φορές ακόμα και σε εξόφθαλμα μικρές αποστάσεις από τις ελληνικές ακτές, η κυβέρνηση απάντησε ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του άρθρου 401 του παλαιού Ποινικού Κώδικα.

Από τη Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η κυβέρνηση κρύβεται πάντα πίσω από το δάχτυλο της. Πιο συγκεκριμένα, πίσω από τις αλλαγές που είχαν πραγματοποιήσει οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα στον Ποινικό Κώδικα, αποκρύπτοντας εντέχνως ότι από τότε που ήρθε στην εξουσία, πριν από δηλαδή δυόμισι χρόνια, έχει προχωρήσει και η ίδια με τη σειρά της σε αναθεωρήσεις του. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι πρόκειται για απροκάλυπτη προσπάθεια να μεταφέρει αλλού τις δικές της ευθύνες, όπως κάνει σε όλες τις περιστάσεις, καθώς αντί να δράσει με βάση το επαρκέστατο σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, προσπαθεί να βρει «αποδιοπομπαίους τράγους».

«Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αντί να ανοίξει μέτωπο κατά του προβλήματος της παράνομης αλίευσης στα ελληνικά εγχώρια ύδατα από Τούρκους ψαράδες, το οποίο έχει ενταθεί επί των ημερών της, επιλέγει να ανοίξει μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας και να διχάσει ανεπίτρεπτα με μόνο σκοπό να αποφύγει τις ευθύνες της για την ολιγωρία που επιδεικνύει», ανέφεραν σε χθεσινή κοινή δήλωση τους, οι τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρος Αραχωβίτης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Διαδίδει ψευδώς ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει την παράνομη είσοδό τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δήθεν λόγω της κατάργησης του άρθρου 401 του παλαιού ΠΚ», υποστηρίζουν και προσθέτουν: «Κρύβεται έτσι πίσω από μια δικαιολογία, γνωρίζοντας ότι η διάταξη αυτή αφενός είχε περιπέσει σε αχρησία και δεν τύχαινε εφαρμογής στην πράξη και αφετέρου προέβλεπε ιδιαίτερα χαμηλή, μη αποτρεπτική ποινή για τέτοιες ενέργειες, δηλ. χρηματική ποινή ή ποινή φυλάκισης από 10 ημέρες έως 6 μήνες η οποία εξ ορισμού πάντοτε αναστελλόταν και δεν εκτιόταν. Αποκρύπτει δε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (ΝΔ 420/1970, Κανονισμός 1005/2008 Ε.Ε./29/9/2008) είναι επαρκές για την αντιμετώπιση παράνομων πρακτικών».

Σημειώνουν, ακόμα, ότι «το Λιμενικό Σώμα, έχοντας την ευθύνη της αστυνόμευσης των θαλασσίων συνόρων, μπορεί να εφαρμόζει τις διατάξεις του άρθρου 83, ν. 3386/2005 για την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην αιγιαλίτιδα ζώνη και έτσι έγκαιρα, πριν καν την επιχείρηση αλίευσης, να αποτρέπει τα τουρκικά σκάφη, βάσει ενός νόμου που απειλεί πολύ βαρύτερη ποινή (φυλάκιση 3 μηνών έως 5 ετών με ποινές που δεν αναστέλλονται)».

Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους: «Εν κατακλείδι, τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν και μπορούν να ενισχυθούν. Βούληση δεν υπάρχει. Παρά μόνο πολιτική ανευθυνότητα αξιοποίησης μιας επικίνδυνης επιχειρηματολογίας που προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδράνεια έναντι της προκλητικότητα των Τούρκων ψαράδων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ