Γέννα εκτός νοσοκομείου: Αυξάνονται οι γεννήσεις εκτός νοσοκομείου στην Καλιφόρνια


Σε μια αναδρομή στο μέλλον ως προς τις τάσεις των γεννήσεων, η Καλιφόρνια βλέπει μια συνεχή αύξηση του αριθμού των γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν σε άλλα περιβάλλοντα εκτός νοσοκομείου. Πρόκειται για μια αλλαγή που επιταχύνθηκε καθώς η πανδημία δημιούργησε πιο επικίνδυνες και επαχθείς συνθήκες σε πολλά νοσοκομεία.

Περίπου 5.600 άνθρωποι γέννησαν εκτός νοσοκομείου στην Καλιφόρνια το 2020. Σε σύγκριση οι αριθμοί ήταν περίπου 4.600 το 2019 και 3.500 το 2010. Το ποσοστό των γεννήσεων εκτός νοσοκομείων αυξήθηκε από 0,68% το 2010 σε 1,34% το 2020, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια. Το ποσοστό των γεννήσεων εκτός νοσοκομείων παρέμεινε σχετικά υψηλό – 1,28% – από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2021. Από το 2009 έως το 2019, το ποσοστό των γεννήσεων σε εθνικό επίπεδο εκτός νοσοκομείων αυξήθηκε από 1,01% το 2009 σε 1,56% το 2019. Τα εθνικά δεδομένα για το 2020 και το 2021 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Γέννα εκτός νοσοκομείου: Γίνεται;

Οι γεννήσεις μακριά από νοσοκομεία πραγματοποιούνται συνήθως με τη βοήθεια μιας πιστοποιημένης μαίας. Εναλλακτικά, μπορούν να αποταθούν οι μητέρες σε ανεξάρτητα «κέντρα γέννησης». Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικοί γονείς συναντώνται συνήθως με τις μαίες αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν άνετα, εκφράζοντας τις ελπίδες τους για την εγκυμοσύνη και μαθαίνοντας τη διαδικασία του τοκετού. Ο τοκετός στο σπίτι και σε κέντρα γέννησης με μαίες περιορίζονται συνήθως σε εγκυμοσύνες «χαμηλού κινδύνου». Οι γυναίκες που γεννούν σε αυτές τις συνθήκες γενικά δεν έχουν σοβαρές προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας. Για παράδειγμα, δεν πάσχουν από παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις γεννήσεις των μωρών τους. Επίσης αποφεύγεται ο τοκετός στο σπίτι σε δίδυμα ή τρίδυμα.

Οι μαίες που ερωτήθηκαν είπαν ότι πολύ περισσότερες γυναίκες τα τελευταία χρόνια στρέφονται σε τοκετό στο σπίτι. Έτσι αποφεύγουν την επισκληρίδιο, αλλά και άλλες επεμβατικές διαδικασίες που είναι κοινές στις αίθουσες τοκετού στο νοσοκομείο. Πολλοί θέλουν να αποφύγουν την καισαρική τομή, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Περίπου το 30% των γεννήσεων στα νοσοκομεία της Καλιφόρνια πέρυσι ήταν μέσω καισαρικής τομής, αν και ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα κρατικά δεδομένα.

Καθώς ο κορωνοϊός σάρωσε την Καλιφόρνια, πολλές οικογένειες αναζητούσαν τοκετούς εκτός νοσοκομείων για άλλους λόγους. Μερικοί δεν ήθελαν να γεννήσουν σε ένα περιβάλλον όπου φοβούνταν ότι θα προσβληθούν από την COVID-19. Άλλοι δεν ήθελαν να ακολουθήσουν κανόνες που απέτρεπαν να είναι παρόντες σύντροφοι και μέλη της οικογένειας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ